SLM P11-3488 – Ulla Tessin i sitt skrivrum

Bild som illustrerar objekt c24-417467
Bild som illustrerar objekt c24-417467
Foto: Nordiska museet

Beskrivning: Akvarell av Olov Fridsberg avbildande Carl Gustaf Tessins maka Ulla född Sparre (1711-1768) i sitt skrivrum på Åkerö i Bettna, framför skåpet med sin makes dagböcker

Anmärkning: Uställning: Röster i Flen, text på vepa: "Om du visste hur vackert här är nu, min parterr utanför fönstren är uppfylld av rosor, nejlikor och jordgubbar. På Stenhuset bygges flitigt och är alltför amusant att se."/Ulla Tessin i brev till maken Ulla Tessin 1711-1768 och hennes man Carl-Gustaf tillhörde hovets och den politiska maktens innersta kretsar. De flyttade mellan europeiska storstäder och Stockholm i takt med att Carl Gustafs diplomatiska uppdrag växlade. Båda var mycket intresserade av konst, litteratur och teater och umgicks med de ledande kulturpersonligheterna. Ulla blev utnämnd till överhovmästarinna 1751. Bara några år senare kom Carl Gustaf, och så småningom även hon, i onåd hos kungen och de bosatte sig på sitt nybyggda rokokoslott Åkerö.

Ulla Tessin, född Sparre, i sitt skrivrum på Åkerö. Akvarell av Olof Fridsberg.

"Ett av de mest intressantaste arkiven i Södermanland fanns på Åkerö i Bettna socken. Det hade samlats av excellensen greve Carl Gustaf Tessin, vars maka Ulla Sparre här sitter framför det skåp, som gjordes för Åkeröarkivets viktigaste dokument, den Tessinska dagboken i 19 volymer. - Dagboken såldes på nyåret 1960 till Kungl. biblioteket. - Efter akvarell av O. Fridsberg, foto Nordiska museet" /Ur "Arkivinventering i sörmländska herrgårdar" i Sörmlandsbygden 1960 sidan 134.

Samma motiv som M029656

Objektnummer: P11-3488

Motiv - Byggnadsnamn: Åkerö slott

Motiv - Ort: Åkerö

Motiv - Socken: Bettna

Motiv - Härad: Oppunda

Motiv - Kommun: Flen

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Föremål

Bildtyp: Påsikt: Färg

Material: Papper

Personrelation

Avbildad: Ulla Tessin, Åkerö

Konstnär: Olof Fridsberg

Foto: Nordiska museet, Stockholm

Grupperingar

Objekttyp: Fotografi
Ämnesområden: Föremål Papper
Nyckelord: Bildkonst


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM P11-3488 – Ulla Tessin i sitt skrivrum", Sörmlands museums samlingar, hämtad 23 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-417467/