SLM P2016-0001 – Vallarparken i Nyköping på 1950-talet

Bild som illustrerar objekt c24-425031

Beskrivning: Mona Mehlqvist (gift Wiman) hoppar långrep i Vallarparken vid Vallarvägen i Nyköping under 1950-talet. Kamraterna Laila och Barbro samt lilla Märit tittar på.

Anmärkning: "Vallarparken är på 1950-talet en härlig lekplats för barnen som bor i husen runt parken. Vi kommer från de omgivande gatorna Vallarvägen, Ringvägen och Allhelgonavägen. I parken finns allt vi kan önska oss såsom plaskdamm, träd, buskar, berg, bänkar och lektanter på sommaren.

På det här fotot är det sommar och parkleken är i gång. Jag från Ringvägen 56 hoppar långrep medan kamraterna Laila och Barbro från Ringvägen 54 tittar på liksom lilla Märit från Ringvägen 48. Verksamheten pågick under sommarmånaderna med uppehåll för industrisemestern. Lekfröknarna hade en låda i parken fylld med roliga och stimulerande saker. Min favorit bland lektanterna hette Kerstin Söderberg. Förutom att hoppa långrep kunde vi gå på styltor, kasta ringar på ett kors, leka kurragömma och blindbock. Lektanterna ledde också lekar som gula ägget, dunk, kus och annat. Här fanns barn i alla åldrar.

Eftersom jag var ett livligt barn som tyckte om att undersöka saker och klättra så hände det att jag råkade illa ut. Min pappa fick därför av nödvändighet lära sig att rädda barn ur brunnar eller papperskorgar som fanns i parken. Benen fastnade oftast i en sådan ställning att vi inte kunde ta oss loss. Så när något barn fastnat i vårt område sprang man till min pappa som lärt sig alla knepen. Då slapp man tillkalla brandkåren som annars ryckte ut. På somrarna kunde vi klättra i det för oss stora berget. På östra sidan av berget fanns det en formation liknande en liten fåtölj. Det var ofta tävling om att få sitta i den bergsfåtöljen. På vintern kunde de minsta barnen träna skidåkning och åka kälke på den här sidan av berget där det inte var så brant. På den västra sidan ner mot plaskdammen åkte de större barnen. Vi åkte också bob med ratt och broms samt tefat av plåt med handtag i läder. Det var lämpligast att åka tefat in mot parken mellan de två skidbackarna.

Träd och buskar i parken utnyttjades i lekar. På vägen upp mot Konsum på Allhelgonavägen fanns det snöbärsbuskar med det som vi kallade smällbär. Det fanns också lönnar av vars klyvfrukter vi kunde göra lösnäsor.

Vi flickor brukade leka affär med hjälp av ett litet elskåp beläget vid buskarna mot Vallarvägen närmast Ringvägen 56. Elskåpet var disken. Vi sålde bland annat spenat som vi fixade till genom att hacka grodblad med en sten. Den som jobbade bakom disken (elskåpet) skulle alltid säga: vad får det lov att vara? Det hade vi hört när vi följde med våra mammor till Konsum på Allhelgonavägen". Nedtecknat av Mona Wiman, född Mehlqvist, i januari 2016

Bild publicerad på Instagram vecka 26 år 2016.

Syntolkning: Barn hoppar hopprep i en park, medan andra barn tittar på.

Objektnummer: P2016-0001

Tillkomstperiod: 1950 talet

Historik - Byggnadsnamn: Vallarparken

Historik - Gata: Vallarvägen

Historik - Ort: Nyköping

Historik - Kommun: Nyköping

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Förvärvsdatum: 2016

Motiv - Byggnadsnamn: Vallarparken

Motiv - Gata: Vallarvägen

Motiv - Stadsdel: Öster

Motiv - Ort: Nyköping

Motiv - Socken: Alla Helgona

Motiv - Härad: Rönö

Motiv - Kommun: Nyköping

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Verksamhet

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Material: Papper

Personrelation

Givare: Mona Wiman, Nyköping

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM P2016-0001 – Vallarparken i Nyköping på 1950-talet", Sörmlands museums samlingar, hämtad 25 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-425031/