SLM 15973 – Eldslagningssten av röd kvartsit

Bild som illustrerar objekt c24-427423

Beskrivning: Oval eldslagningssten av röd kvartsit, markerad skåra längs sidan. Ett sannolikt lösfynd av arkeologiskt ursprung, typen förekom under äldre järnålder. Stenen har bundits om med ett tryckt papperssnöre längs skåran, försett med text i svart mot gult: "Axel Weste.... V. Storgatan 27, Nyköping, tel 14". Vad den senare använts till är okänt.
Föremålet funnet i samlingarna utan notering om härkomst.

Ovala eldslagningsstenar av kvartsit förekommer både som boplatsfynd och i gravar från hela äldre järnåldern, dvs. för 1400-2000 år sedan. De är vanligast i sydöstra Sverige. Stenen användes inte på samma sätt som eldstål och flinta, den hörde ihop med ett prylformat verktyg av hårt kolhaltigt stål som ströks mot stenens flatsida för att framkalla gnistor som fångades upp på en bit fnöske.
Under yngre järnåldern ersätts den av eldstål och flinta som användes ända fram till mitten av 1800-talet då tändstickan snabbt tog över. Stenen har en skåra runt kanten så att den ska kunna fästas i ett bälte i dräkten eller liknande./Björn Pettersson 2017

Objektnummer: 15973

Historik - Gata: Västra Storgatan 27

Historik - Ort: Nyköping

Historik - Kommun: Nyköping

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: Okänt

Material: Bergart: Kvartsit, Papper

Längd (mm): 97

Bredd (mm): 37

Personrelation

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 15973 – Eldslagningssten av röd kvartsit", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-427423/