SLM SEM_A19-4R – Vinterbild över Strängnäs ca 1900

Bild som illustrerar objekt c24-444164

Beskrivning: Vinterbild av Strängnäs, Ö. Strandvägen, från sjöns is.

Anmärkning: "Isen var ju annars det stora nöjet för alla Strängnäspojkar. Först var det höstjumpen och senare när isen blev kraftigare hade vi butjump, som försiggick på utsågade flak i en vak. Jag kommer ihåg den stora höstjumpen på 10-talet, som det talades så mycket om. Det var en fin morgon efter en kall natt. Mälaren hade just lagt sig och nu skulle det bli jump på frukostrasten. Vi var en massa pojkar i en lång rad, som tog en jump från ångbåtsbron till Djäkneholmen. Isen gungade härligt, allt var skoj och glam.

Så återvägen. Allt gick bra till en bit utanför biskopens badhus. Där kom några i otakt med isvågen och isen brast. Det sades, att det inte var mindre än 11 som mer eller mindre hamnade i vattnet. Jag minns i alla fall, att hela vintern låg det infrusna läroböcker i vaken. Alla klarade sig och det var ju skönt.

Efter det ofrivilliga badet bar det av i full fart upp till gymnastiken. Den var nämligen varmluftuppvärmd. Den varma luftenströmmade upp i lokalen genom ett järngaller i norra änden av huset. Genom att stå där en stund kunde man bli hjälpligt torr.

Men sen — sen kom rektorsförhöret, vilket inte var lika lustbetonat. Tycker inte du som jag, att vi håller med rektor Törnvall, att jumpning tillhör det dummaste man kan hitta på. […] " /Ur ”Strängnäs, vår ungdoms stad” av Runar Elgfelt (1973), sidan 19

Samma bild som SEM_A93-24R

Objektnummer: SEM_A19-4R

Tillkomstperiod: Cirka 1900

Förvärvsdatum: 2018

Motiv - Ort: Strängnäs

Motiv - Kommun: Strängnäs

Motiv - Län: Södermanland

Motivkategori: Stadsvy

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Personrelation

Givare: Strängnäs museum, Strängnäs

Grupperingar

Objekttyp: Fotografi
Ämnesområden: Stadsvy


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM SEM_A19-4R – Vinterbild över Strängnäs ca 1900", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-444164/