SLM P2021-0001 – Porträtt

Bild som illustrerar objekt c24-452547

Beskrivning: Fotot är skänkt av Alexander Rothman som kom till Sverige efter Förintelsen. Han bodde en tid i Strängnäs, hos mannen på bilden.

Anmärkning: Alexander Rothman föddes i Ungern 1930 i en stor judisk familj med sju syskon. Familjen levde på ett sätt där tradition och ritualer hade stor betydelse. Senare skulle tankar på sabbatskvällen med de vackra sångerna, de tända ljusen och god mat vara det som gjorde att Alexander överlevde arbetslägren han satt i under andra världskriget.

Tyskland ockuperade Ungern 1943. Ett år senare placerades Alexander i koncentrationslägret Birkenau, ungefär samtidigt som han fyllde 14 år. Familjen splittrades och bara Alexander och systern Lenke skulle överleva. I Birkenau höll Alexander på att arbeta sig till döds. Han blev i så dåligt i skick att han hamnade i sjukbaracken. På grund av sin unga ålder flyttades Alexander till ett annat sjukrum av de tyska soldaterna. Resten av fångarna i sjukstugan blev avrättade.

När Tyskland förlorat kriget transporterades Alexander och andra människor som överlevt förintelsen till Davos i Schweiz. Där, på ett sanatorium, låg Alexander i sin säng en dag när någon kom in med en bunt papper. Det var listor som Internationella Röda Korset hade sammanställt över de som överlevt de olika lägren. Bland alla namn fick han syn på sin syster, Lenke. Hon hade också överlevt och låg på ett sjukhuset i Arvika. Det var en obeskrivlig känsla för Alexander. Efter att ha beviljats visum anlände han till Sverige den 11 maj 1947, där han och Lenke återförenades.

Alexanders berättelse samlades in i samband med dokumentationen Flykt, migration och exil på Sörmlands museum. Se INTERVJU-058-92.

Objektnummer: P2021-0001

Förvärvsdatum: 2021-01-20

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Porträtt

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Material: Papper

Utställd/publicerad: "Tack för din ansökan" 2018-2020

Personrelation

Givare: Alexander Rothman, Stockholm

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM P2021-0001 – Porträtt", Sörmlands museums samlingar, hämtad 29 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-452547/