Stereoskop och foton23 träffar

  • Sorterat efter: Senast ändrad   

undefined

En anonym låda med flera hundra stereoskopiska fotografier återfanns samlingarna. Sannolikt från olika givare. Det finns också tre stereoskop och en View Master, vilka alla har använts till att uppleva djup i bilderna.
Ett stereoskopiskt foto består egentligen av två foton, tagna med lite förskjutning, uppklistrade på kartong som man sen placerar i ett stereoskop. Det bygger på vårt så kallade binokulära seende, om fotona betraktas så att varje öga bara ser ett av fotografierna så sammansmälter bilderna till en enda tredimensionell bild. Tekniken kom nästan samtidigt med fotografiet, de första stereoskopiska bilderna är från 1840-talet. De tidigaste i samlingarna är från 1860-talet.

Mot slutet av 1800-talet insåg man att bilderna skulle kunna användas inom skolundervisningen. I museets samlingar ingår ett stereoskop och ett antal bilder som var avsedda för Västra skolan.

På 1960-talet kom View Master. Se nedan om Rogers berättelse om sin apparat. Hundra år tidigare var det naturfenomen, märkliga platser eller hela påhittade berättelser man tittade på.

De tre stereoskopen kommer från Västra skolan i Nyköping, Lilly Wikström, Nyköping och Ingeborg Berggren, lärare i Stigtomta.

Fotografierna, merparten, har ingen känd bakgrund. Några kommer från en Gustaf Janzon, sannolikt har de skänkts av hans son Stephan Janzon. Andra från Västra skolan och enskilda givare.

De äldsta fotona i samlingarna är från 1860-talet, många är färglagda. Bland annat finns en serie om 11 foton ”Une Maison a Paris”, med scenerier från varje etage, från tunnbindaren i källaren, restaurangen i gatuplanet, modisten och frisören, det fina folket och överst på vinden den fattiga änkan. Från 1860-talet är även en serie om kvinnosysselsättningar och en del skämtbilder.

Merparten kommer från tiden från 1880-1920 och här finns scener från hela världen, från alla världsdelar, men även privatfoton från hemorten. Se vidare under stereoskop och stereoskopbilder i föremålsdatabasen.

Roger Alderstrand fick sin View Master på 1960-talet. Den ingår i en samling om arbetarfamiljen Alderstrand i Eskilstuna (se SLM 17055), hans view master har nummer SLM 25923). Roger har berättat om hur det kändes:
“Bildhungern kunde få lite lystmäte i denna USA-importerade leksak. Den och bildskivorna var ganska dyra, kommer jag ihåg. Djupeffekten var fascinerande, även om jag såg hur enkla de fotograferade modellerna var. Sagor, städer och olika länder är det jag bäst minns från de 22 bildskivorna. Man satte i skivan med de två hacken överst och började genomgången. Så småningom blev frammatningen lite slirig och intresset sjönk väl också av andra skäl. Jag har hört talas om att det fanns dyrare View Masters, som kunde ta egna kort, men aldrig sett någon sådan variant.” Roger Alderstrand 2006-08-14
Sawyers Viewmaster började tillverkas 1939, och var från början avsedd för vuxna. Uppfinningen av den transparanta diafilmen gjorde det möjligt att titta igenom en apparat mot ljuset. Höljet tillverkades av plast. Skivorna blev runda och såldes från början styckvis. På 1960-talet kom bildskivor avsedda för barn, med sagor. De tillverkas fortfarande.
Rogers självbiografi, fotografier och stora delar av hans hem i Eskilstuna finns på Sörmlands museum.

Läs mer om samlingen

1 av 23 på denna sida

SLM 32116 2-22 – Stereoskopiska bilder för djupseende

15 privata stereoskopiska bilder (dubbla foton) från olika delar av Sverige som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. Bland annat på familjen Berggren, Kungsängen, Norrköping, badhuset i Åhus, Karlshamn och en bild på hus i Stigtomta.

Till bilderna hör ett stereoskop (SLM 32116:1) tillverkad av brunmålat…

2 av 23 på denna sida

SLM 15549 1-2 – Stereoskopbilder “från det heliga landet”

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 2 dubbelfoton från ”Det heliga landet”, uppklistrade på ljust gul kartong. Lång förklaring på baksidan om motivet. Ingen tillverkare.

1: Jerusalem. View taken close to the Fortifications… 2: Jerusalem. The English Protestant Church.

3 av 23 på denna sida

SLM 15551 1-14 – Stereoskopbilder med motiv från Paris, Heidelberg och Stockholm

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 14 dubbelfoton uppklistrade på ljust gul kartong med eller utan dekoration. Tuschpåskrift baktill på flertalet.

1: La Bourse, Paris, 2: Pont de la Concorde, Paris, 3: Canal St Martin, Paris, 4: Montmartre, Paris (bygge), 5: Fountaine St…

4 av 23 på denna sida

SLM 15552 1-4 – Stereoskopbilder från 1800-talets senare hälft

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 4 dubbelfoton uppklistrade på ljus kartong. Motiv med människor eller scener, nästan inga texter.

1: Sjungande färgad pojke med mandolin, fotot är färglagt, hakrosett i rosa, blå jacka. På baksidan en etikett ”Melody”, 2: Hos fotografen, Man…

5 av 23 på denna sida

SLM 15553 1-12 – Stereoskopbilder från Sverige, Norge och Tyskland från 1900-talets början

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 12 dubbelfoton direkt på fotopapper, utan kartong. Ett har tryck ”Neue Photographische Gesellschaft, A.G. Steglitz, Berlin 1906”. Tryckt motivtext.

1: Schweden, Helsingborg (skeppspojkar vid båt)
2: Schweden (poliskåren i Stockholm)
3: Schweden (djurpark i Göteborg)
4: Norwegen (Fiskmarknad)
5: Norwegen (Holmenkollen, sporthotell)
6:…

6 av 23 på denna sida

SLM 15550 1-7 – Färglagda stereoskopbilder från 1860-talet, scener med människor

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 7 dubbelfoton monterade i ljusgul kartong med präglad dekoration, några med bokstäverna EL. Annars ingen information. Fotona har två uppklistrade handmålade pappersblad under, och är perforerade med hål vid ljuspunkter och liknande (vid lampor mm). När fotot…

7 av 23 på denna sida

SLM 15548 1-6 – Stereoskopbilder med motiv från Norge, England och USA

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 6 dubbelfoton uppklistrade på grågul papp, anonyma. Fem har plats för handskriven text, på svenska.

1: Hardanger, Ulvik, Norge, 2: Trondhjem, Norge, 3: Scen med finklädd dam som mjölkar en ko och text: Landtmannens lif passar mig, 4:…

8 av 23 på denna sida

SLM 15546 1-7 – Stereoskopbilder från USA, Monaco, Paris och Frankfurt från 1800-talets slut

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 7 dubbelfoton uppklistrade på ljust grå kartong, tryckt text nertill, de tre första med delvis synlig firma. ”Strohmeyer & Wyman”.

1: Brooklyn Bridge, New York, The Great Wonder of the Age, 1893, 2: Yosemite from Glacier Point, California…

9 av 23 på denna sida

SLM 15540 1-36 – Stereoskopbilder, humoristiskt och exotiskt, från åren omkring 1900

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 36 dubbelfoton som alla har publicerats av ”The Perfec Stereograph, H.C. White” förutom nr 36 som har texten ”Imperial Series”. Uppklistrade på mörkbrun papp med tryckt text ofta på både fram- och baksida.

1: The Bride (brudfölje) 1902
2:…

10 av 23 på denna sida

SLM 15543 1-7 – Stereoskopbilder, humoristiska bilder från tiden omkring 1900

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 7 dubbelfoton uppklistrade på svagt orangegul kartong. Text på framsidan, och på baksidan på sex språk. Utgivare ”Underwood & Underwood, Littleton N.H. Studios”.

1: Looking NW across the North Hudson River from the World Building New…

11 av 23 på denna sida

SLM 15539 1-11 – Stereoskopbilder, scenario från flerfamiljhus i Paris 1860

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 11 dubbelfoton uppklistrade på gulbrun papp med grön etikett på framsidan. Serien heter ”Une Maison a Paris” och visar invånarna i ett flervåningshus i Paris. Ett uppfunnet scenario av fotograferna Charles-Paul Furne och Henri Tournier ca 1860.…

12 av 23 på denna sida

SLM 15542 1-8 – Stereoskopbilder med vyer från värden – och hemma i sängen

Stereoskopiska bilder som skapar illusion av djupseende när de placeras i ett stereoskop. 8 dubbelfoton från ”Underwood & Underwood, fotografer Strohmeyer&Wyman. Uppklistrade på ljust orangegul kartong, en del har tryckt text, även på baksidan.

1: Thousand skaters, Central Park, New York 1889
2: The Liverpool Landing Stage, England 1894
3: Yosemite Falls from…