Hemslöjd i Sörmland3 234 träffar

  • Sorterat efter: Senast ändrad   

undefined

På Sörmlands museum finns en omfattande samling som rör hemslöjden i Sörmland. Begreppet hemslöjd har tillskrivits olika betydelser som har skiftat över tid och rum. I sin ursprungliga betydelse avsåg begreppet en hantverksmässig produktion som utövades i hemmet som en bisyssla. Det var bruksföremål som tillverkades utifrån en traditionell grund vad gällde teknik och mönster. Då en organisering kring hemslöjden tog sin början vid sekelskiftet 1900, främst genom framväxandet av hemslöjdsföreningar, har begreppet snarare kommit att syfta på produkter som kan kopplas till denna utveckling. Samlingen på Sörmlands museum speglar den organiserade hemslöjden och omfattar föremål och arkivhandlingar som har tillkommit i samband med Södermanlands läns hemslöjdskonsulenters och hemslöjdsförenings verksamhet.

Samlingen innefattar bland annat:

– ARKIVHANDLINGAR i form av protokoll och verksamhetsberättelse, samt dokumentation av projekt inom bland annat områdena forskning och utveckling, utställningar, kurser, program och föredrag (inklusive presstryck), samt insamlad eller upprättad litteratur eller skrifter.

– VÄVPROVER som inventerats och samlats in (INV) som spänner över en tidsperiod nära 250 år, samt prover med mönster som producerats (PROD) inom hemslöjdsföreningen i Södermanlands butiksverksamhet åren 1924-1984 som utgörs av dels bearbetningar av inventeringsproverna, dels nykomponerade textilier.

– SKISSER OCH AKVARELLER från dels inventeringar (broderimönster, mattmönster), dels förlagor till nya produkter. Bland annat:

Mattor, mässhakar och altarkläden komponerade av textilkonstnärerna Greta Ruda och Christina Håkansson i samband med att länets kyrkor rustades upp under under 1950-1960-talen

Dräktplanscher av Greta Ruda i samband med att Anna-Greta Påhlman (butiksföreståndare i Nyköping) gjorde en dokumentation över bygdedräkter i länet

Mönsterskisser av Anna Larsson och Carine Falk (butiksföreståndare i Eskilstuna) gjorda vid deras vävlärarutbildningar vid Brunssons vävskola under 1930-talet

– FÄRDIGA PRODUKTER
Flertalet produkter till butiken, på beställning eller skapade inom projekt: bland annat dräktdelar till folkdräkter eller egenkomponerade bygdedräkter, dockor iklädda föregående, materialsatser till broderi, bonader, löpare, dukar, tabletter, servetter, handdukar och mattor, korgar, burkar, vantar och tröjor.

Hemslöjdskonsulenternas huvudsakliga uppgift är att främja hemslöjden i Sverige avseende såväl näring som kulturyttring. Idag finns ungefär 60 konsulenttjänster utplacerade i varje län och region. Oftast finns en hemslöjdskonsulent för den hårda och en för den textila slöjden. Likaså förekommer konsulenter med inriktning på barn och unga. Hemslöjdskonsulenterna verkar för att förmedla kunskap kring exempelvis tekniker och material. De kan också ge tips om kurser eller utställningar. De driver projekt i strävan att utveckla eller förnya slöjden. Breda nätverk och samarbeten med exempelvis hemslöjds-, hembygds-, väv- eller svarvföreningar kännetecknar också hemslöjdskonsulentens roll. Skolor, formgivare, konstnärer och museer är också vanliga samarbetspartners, liksom myndigheter och näringsliv. Både fritidsslöjdare och yrkesverksamma slöjdare inkluderas i samarbetena.

För en mer utförlig samlingsbeskrivning med mer information om historiken kring hemslöjd samt hemslöjdsföreningen i Sörmland och länshemslöjdskonsulenternas verksamhet, skriven av Eva Joelsson år 2021, se Länshemslöjdskonsulenterna i Sörmlands arkiv.

Läs mer om samlingen

1 av 3234 på denna sida

SLM 31765 3 – Huvudbonad

Huvudbonad tillverkad av en hård pappstomme med en lindad röd valk uppå. Denna stomme är klädd med ett orangefärgat ylletyg som är dekorerad med 3 st, 55 mm breda sidenband på taket samt ett likadant band på fronten. 2 st 23 mm breda och 350 mm långa siden band hänges…

3 av 3234 på denna sida

DSLH 515 a-b – Skiss av Anna Lindkvists förkläde

Akvarellskiss av Greta Ruda av mönstret på ett förkläde tillhörande fru Anna Lindkvist (f.1874) på Peterslund i Mölnbo vid inventering i juli 1956.

Enligt inventeringsrapport från 1955 visades förklädena av fru Märta Lindskog på Nygården i Stjärnhov. "Hemslöjden har fått låna 4 förkläden för kopiering". Fru Lindkvist hade köpt förklädena av…

4 av 3234 på denna sida

DSLH 300 – Vävprover från Ekeby i Björnlunda

Klädprover från fru Judit Andersson född Larsson (1894-1981) på Ekeby i Björnlunda. Gåva vid inventering av Ann-Marie von Stockenström i april år 1970.

DSLH 300: 1: överst ett tygprov från manskläder med varp i naturvitt bomullsgarn och inslalg i oblekt lingarn.

DSLH 300: 2-6: Klänningstygsprover vävda i tuskaft av givarens svärmor…

5 av 3234 på denna sida

DSLH 140 1-2 – Bolstervar från fru Odelberg i Tuna, 1960

Två bolstervarsprover av bomull vävda i kypert. Gåva från fru Elsa Odelberg på Bergatuna i Tuna vid inventering av hemslöjdskonsulent Ann-Marie von Stockenström år 1960.

DSLH 140: 1 - Det översta provet är vävt i kypert. Varpen är i brunt och blått bomullsgarn. Inslaget är i brunt bomullsgarn.

DSLH 140: 2 -…

6 av 3234 på denna sida

DSLH 516 a-b – Skiss

Akvarellskiss klistrad på kartong, samt en lös skiss. Skisserna har suttit ihop med nu torkad tejp. Text på kartong: Detalj av förkläde fr. Överbo Koppartorp Tunabergs s:n. Ägare: Fru Maria Holmgren Vävt 1890-talet Kop. april 1956 GR-a (Greta Ruda) Dessutom uppgifter om varp, inslag, vävteknik mm. Text på kartongens baksida:…

7 av 3234 på denna sida

DSLH 1789 – Duk

Duk broderad på halvblekt linne. Runt duken löper en bård med rutmönster i grönt och vinrött sytt med korsstygn i bomullsgarn. På en handskriven papperslapp finns texten "'Drällruta' Duk i Hantverkslinne storlek: 75 x 75 cm c:a Pris: 145:- föpackning". På baksidan av duken finns ett bomullsband fastsytt med stämplad…

8 av 3234 på denna sida

DSLH 1966 a-c – Stycke

Påbörjat stycke till bindmössa, avsett till Floda- och Mörködräkterna. DSLH 1966:a är tyll, ca 145 x 600 mm, med påbörjat broderi. DSLH 1966:b är linnedelen, som ska sys fast mot tyllen och DSLH 1966:c är en docka av broderigarnet.

Producerad hos Södermanlands läns Hemslöjdsförening.

10 av 3234 på denna sida

DSLH 393 – Vävprov

10 bolstervarsprover klistrade på kartong.De två översta proverna är vävda i spetskypert.

Det vänstra har varp i halvblekt, indigofärgat blått och rött lingarn. Inslaget är i halvblekt lingarn.

Provet till höger har varp i beige, rött och brunt bomullsgarn. Inslaget är i oblekt lingarn. Enligt uppgift på kartongen kommer proverna från Ånhammar.

Två…

11 av 3234 på denna sida

SLM P2013-1602 – Slöjdutställning i Malmköping, 1927

Tre kvinnor i högtidsdräkt vid linberedning som spinner, härvlar och kardar lin. Till vänster Tyra Johansson, stående bakom: Alma Andersson.

12 av 3234 på denna sida

DSLH 252 – Vävprov

Femton tygprover klistrade på kartong.

Text på kartongen: Prover från fru Signe Petersson. Norrlänna, Byringe. Länna socken. XI pärm 22
Text på kartongens baksida: INV.-t XI:XV 1920-30

Kompletterad 2006-04-04 EJ

Benämningen ”INV”
Det här föremålet ingår i en tygprovssamling som har tillkommit under det att hemslöjdsföreningen i Södermanland drev butik i Nyköping 1924-1984. Benämningen INV…