SLM 8240 - Trädgårdsskulptur, Jupiter, från Rinkesta säteri, sent 1600-tal

Objekttyp

Titel

SLM 8240 - Trädgårdsskulptur, Jupiter, från Rinkesta säteri, sent 1600-tal

Anmärkning

Skulptur av ek föreställande Jupiter. Huvudet avsågat och förekommet i gammal tid.

Figuren är skuren ur en hel ekstock samt målad med sandblandad oljefärg för att ge intryck av sandsten. Senare hårt restaurerad och ommålad.

"Bland gåvorna måste särskilt nämnas de tre trädgårdsskulpturerna i ek, som skänkts av fru Ingrid Mårtens. Skulpturerna, som är i 'övernaturlig' storlek och föreställa Venus, Diana och Jupiter, komma från Rinkesta gård i Ärla socken. De torde ha skulpterats under senare häften av 1600-talet av en svensk bildhuggare" /Ur Föreningen Södermanlands länsmuseums årsberättelse för år 1953 i Sörmlandsbygden 1954 sidan 169.

"Nyköpingshus har till pingst fått i ordning en unik prydnad nämligen Venus, Diana och Jupiter från Rinkesta säteri i Ärla socken. De är en gåva till Nyköpingshus av fru Ingrid Mårtens. Under slutet av 1600-talet anlades vid de sörmländska herrgårdarna ståtliga barockträdgårdar med talrika gångar och 'broderier' av buxbomshäckar. Här och där i trädgården uppställdes statyer av sten eller trä, vanligen föreställande gudar eller hjältar ur den klassiska mytologien. De flesta av dessa skulpturer har vittrat eller ruttnat sönder, men på Rinkesta gård har dessa tre gudar bevarats ehuru man farit så illa fram med dem, att Diana förlorat sitt jaktvapen och Jupiter sitt huvud. Bilderna är skurna ur hela ekstockar samt målade med sandblandad oljefärg för att ge intryck av sandsten. Säkerligen har skulpturerna framställts i en svensk bildhuggarverkstad" /Källa: Bilaga, sannolikt från Södermanlands Nyheter eller annan tidning.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

8240

Tillkomsttid start

1650

Tillkomsttid slut

1700

Historik

Rinkesta slott Ärla Eskilstuna Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1953

Verkets titel

Jupiter

Material

Trä: Ek

Teknik

Skuret

Bredd (mm)

510

Höjd (mm)

1870

Sakord

Skulptur

Motivkategori konst

Porträtt

Tillverkning - Land

Sverige

Källhänvisning

“SLM 8240 - Trädgårdsskulptur, Jupiter, från Rinkesta säteri, sent 1600-tal,” Sörmlands museum, hämtad 5 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/273000.