SLM 1982 - Svarvat matsäcksskrin med lock, tillverkat i Ås härad i Västergötland

Titel

SLM 1982 - Svarvat matsäcksskrin med lock, tillverkat i Ås härad i Västergötland

Anmärkning

Ellipsformad svarvad ask av bok med infällt skruvlock med så kallad bajonettsfattning. I botten märkt ESS

Kommer troligen från Elin och Axel Håkansson liksom SLM 6557.

Sannolikt tillverkad i s. Västergötland, Ås härad. Modell D enligt Svening Svenningssons system, se vidare i Fässingen "Från Borås och de sju häradena", 2001.

Svarvade fat och skålar av bok tillverkades och såldes över stora delar av Sverige av de så kallade fataknallarna och skålaknallarna från Ås härad i Västergötland.
Staden Borås grundades bl a för att reglera handeln och därmed göra det möjligt för staten att få in skatt, men efter en kunglig resolution på 1680-talet tilläts de fattiga bönderna att fortsätta med försäljning av svarvade kärl. Redan Olaus Magnus nämner på 1500-talet svarveriet i södra Västergötland.
Under 1800-talet ersättes de flesta husgeråden mer och mer av glas och porslin. Samtidigt försvann bokskogarna. På 1860-talet fanns bara enstaka svarvare kvar. Vävda tyger fick sen ersätta svarveriet. Se vidare om svarvning i Ås härad i "Fässingen" "Från Borås och de sju häradena" 2001.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1982

Historik

Lunda Nyköping Sverige

Sakord

Ask

Höjd (mm)

65

Diameter (mm)

140

Teknik

Svarvat

Signering / märkning

E S S

Källhänvisning

“SLM 1982 - Svarvat matsäcksskrin med lock, tillverkat i Ås härad i Västergötland,” Sörmlands museum, hämtad 28 november 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/289144.