SLM 3020 - Kopphorn tillverkat av kreaturshorn med oxblåshinna, från Tunabergs socken

Titel

SLM 3020 - Kopphorn tillverkat av kreaturshorn med oxblåshinna, från Tunabergs socken

Anmärkning

Kopphorn tillverkat av nötkreaturshorn med en "oxblåshinna" (urinblåsa av oxe) spänd över topphålet med hjälp av sytråd. Kommer från Tunabergs socken.

Antingen placerades hornet över ett med åderjärn eller snäppare tillfogat sår eller så sögs luften ur så att huden svullnade, därefter höggs sår med åderjärn. Den spontana blödningen ökades om man återigen sög i hornet.

Sjukdomar berodde, enligt humoralpatologisk uppfattning, på obalans mellan "kroppsvätskor". Åderlåtning avlägsnade "dåligt blod" och har förekommit under lång tid i många kulturer med hjälp av antingen blodiglar eller olika instrument. Vanligt förekommande var åderjärn eller ådersnäppare och kohorn eller koppglas. Det var viktigt att ta ut blodet på rätt ställe där "det onda" ansågs att ha sitt ursrung. Åderlåtningsterapin övergavs i Sverige av läkarvetenskapen på 1850-talet men har tillämpats i folkmedicin av kloka gubbor eller gummor in på 1900-talet.

Litt: Fåhraeus, Läkekonstens historia
Litt: Tillhagen, Var kropp i folktron

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

3020

Historik

Tunaberg Nyköping Sverige

Sakord

Kopphorn

Specialbenämning

Åderlåtningsinstrument

Material

Horn

Längd (mm)

100

Tillverkning - Land

Sverige

Utställningshistorik

2005-01-22 - 2005-03-06 Utställning: Blod och andra band - Konsthallen
2013-11-15 - 2014-01-15 Program/Evenemang: Otroligt Antikt

Källhänvisning

“SLM 3020 - Kopphorn tillverkat av kreaturshorn med oxblåshinna, från Tunabergs socken,” Sörmlands museum, hämtad 16 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/290170.