SLM 3032 - Husapotek, medikamentskrin från Taxinge, Lids socken

Titel

SLM 3032 - Husapotek, medikamentskrin från Taxinge, Lids socken

Anmärkning

Husapotek av fur, med handtag på kortsidorna. Själva lådan har 38 fack med flaskor, burkar, vissa med innehåll, mortel m m. Tre fack helt tomma. Därunder tre lådor; en tom, en med medikamenter i papper och fyra zinklådor och en med kniv och medikamenter i papper. I locket åtta fack med tomma glasburkar och två utfällbara fack, det ena med medikamenter, det andra med våg och trälåda med viktsats. Målat i rödbrunt med svart nyckelskylt.

"För kontant betalning inrop för Södermanlands Länsmuseums räkning vid auktion i Taxinge, Lids sn, den 13 mars 1930. Medikamentskrin med flaskor Kr 9.25. Kvitteras, Nyköping den 13 mars 1930. Martin Nilsson"

På vänster fack i locket en påklistrad etikett " Apotheket Gripen N:o 54 Blodrenande Krydder", i facket två påsar varav en försedd med handskriven text "Kalmers rot" innehållande bitar av rot. På höger fack i locket en påklistrad etikett "Apotheket Gripen N:o 55 Lavements Instrument". På flaskan i höger hörn en (trasig) "flagga" av papper med handskriven text "Krampstillande droppar" och tryckt text "Ekesjö Apothek C.G. STENDAHL". I facket bredvid en lös papperslapp med handskriven text "Bröstpulver hvaraf en liten thesked 3 a 4 gånger dagligen". I lådorna fem olika handskrivna paket med ordet "plåster", bl.a. "Gicktplåster". Dessa innehåller fingertjocka kakor av olika färg och struktur.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

3032

Historik

Taxinge Lid Nyköping Södermanland Sverige

Sakord

Husapotek

Material

Trä Glas Papper

Bredd (mm)

350

Höjd (mm)

220

Djup (mm)

278

Teknik

Målat

Tillståndskategori 1

3: Åtgärdskrävande tillstånd

Utställningshistorik

2013-09-05 - 2014-06-10 Jubeliumsutställning, Landstinget 150 år, vissa flaskor.

Källhänvisning

“SLM 3032 - Husapotek, medikamentskrin från Taxinge, Lids socken,” Sörmlands museum, hämtad 7 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/290182.