SLM 3505 - Stegryggsstol med svarvade ben och flätad sits, från Stigtomta kyrka

Titel

SLM 3505 - Stegryggsstol med svarvade ben och flätad sits, från Stigtomta kyrka

Anmärkning

Stol med hög rygg, svarvade ben och ryggstolpar som avslutas med knoppar. Fem tunna ryggstolpar och bastflätad sits. Svarvade benslåar.

Brev från R.Kleen, Valinge gård, till Martin Nilsson, 10 juni 1923: ...har jag varit vid Stigtomta kyrkskola för att se på stolarna i fråga och ber Eder härmed hålla till godo med desamma för länsmuseets räkning..."
Utdrag ur protokoll vid sammanträde med Stigtomta och Nykyrka församlingar 26 augusti 1923: ...Stämman beslöt efter en stunds debatt att deponera ett par gamla kyrkstolar, tvenne biblar och en offerkista å museet i Nyköping...

"Inte någon allmogestol, en elegant stol. Träslaget är inte svenskt, den något gråaktiga tonen tyder på valnöt. En svensk stol hade sannolikt varit målad, inte bonad. Knoppens elegans inte svensk, en modell med sitt ursprung i medelhavsländerna" Gerber april 1991/GA.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

3505

Tillkomsttid start

1750-tal

Tillkomsttid slut

1770-tal

Historik

Stigtomta kyrkskola Stigtomta Stigtomta Nyköping Södermanland Sverige

Sakord

Stol

Specialbenämning

Stegryggsstol

Material

Trä: Valnöt

Höjd (mm)

1120

Teknik

Flätat

Källhänvisning

“SLM 3505 - Stegryggsstol med svarvade ben och flätad sits, från Stigtomta kyrka,” Sörmlands museum, hämtad 26 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/290661.