SLM 5884 - Långrock av vit vadmal, del av folkdräkt från Vingåker

Titel

SLM 5884 - Långrock av vit vadmal, del av folkdräkt från Vingåker

Anmärkning

Långrock av vit vadmal. Ärmarna avslutas med 9,5 cm breda svarta uppslag. En 5 mm bred svart halslinning. Knäppes i framkant med 10 par hyskor och hakar. Halvfodrad med grovt linne. Rödmönstrad infodring i båda framkanterna. Innerficka i vänster framstycke. Skörtkonstruktion bak samt 2 horisontella stolpfickor.

Ett antal klädesplagg med folkdräktsanknytning har överlämnats som deposition från Södermanlands-Närkes nation i Uppsala år 1917, de är märkta No 1 -No 3. Nedan en avskrift av brevet där det tydligt framgår att man trott det vara bara sörmlandsdräkter, vilket inte är fallet. En kvinnodräkt kommer från Orsa. Ytterligare två dräkter tillhör sannolikt folkdräkter från Vingåker, en mans- och en kvinnodräkt.

År 1917 skrev andre kurator vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala Uno Hasselblad till Martin Nilsson på Sörmlands museum: "I enlighet med å landskap fattat beslut får jag härmed, göra en förfrågan, huruvida Södermanlands-Närkes nation kan i Nyköpings läns museum få deponera ett par gamla äkta Vingåkersdräkter. Orsaken härtill är naturligen den, att vi sakna möjligheter, att för framtiden kunna sorgfälligt bevara dem. De ha också, ehuru klart tillfälligt, deponerats i ett museum i Örebro, men då de ju äro sörmlandsdräkter, har det tyckts oss vara det rättaste att få dem till museet i Nyköping. Men vi måste till en eventuell deposition knyta det villkoret, att dräkterna få egen monter med uppgift, att de tillhöra Södermanlands-Närkes Nation i Upsala". Foto av framkantens infodring såldes som vykort 1982.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5884

Samtidigt förvärvat

Samling: Folkdräkt: Autentiska folkdräkter

Tillkomsttid start

1800-tal

Historik

Sverige

Förvärvsdatum

1917-03-08

Sakord

Långrock

Specialbenämning

Västra Vingåker

Material

Textil: Ylle Textil: Linne Metall: Mässing

Längd (mm)

1230

Teknik

Vävt

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

D

Tillverkning - Socken

V.Vingåker

Tillverkning - Ort

Vingåker

Källhänvisning

“SLM 5884 - Långrock av vit vadmal, del av folkdräkt från Vingåker,” Sörmlands museum, hämtad 16 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/292827.