SLM 5952 - 1700-talsväst med spännande historia, använd vid studentspex på Södermanlands-Närkes nation i Uppsala

Titel

SLM 5952 - 1700-talsväst med spännande historia, använd vid studentspex på Södermanlands-Närkes nation i Uppsala

Anmärkning

Väst av brunt kläde, monterad på en 1700-tals väst av matelasserat rosa siden. Undersidan av sidenet är linne. Fodrad i ryggen med ett brunt bomullstyg. Ärmlös. Ståndkrage (4,5 cm). Vänster sidenframstycke har 14 knapphål. Knäppes fram med hakar och hyskor. Påsydd lapp: Nr 1 Vingåker.

Västen (den bruna) har under sekelskiftet 1900 använts vid olika studentbegivenheter vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala. Den rosa västen från 1700-talets mitt användes då som förstärkning och stöd av den yttre tillverkad i brunt kläde.

Ett antal klädesplagg med folkdräktsanknytning har överlämnats som deposition från Södermanlands-Närkes nation i Uppsala år 1917, de är märkta No 1 -No 3. Nedan en avskrift av brevet där det tydligt framgår att man trott det vara bara sörmlandsdräkter, vilket inte är fallet. En kvinnodräkt kommer från Orsa. Ytterligare två dräkter tillhör sannolikt folkdräkter från Vingåker, en mans- och en kvinnodräkt.

År 1917 skrev andre kurator vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala Uno Hasselblad till Martin Nilsson på Sörmlands museum: "I enlighet med å landskap fattat beslut får jag härmed, göra en förfrågan, huruvida Södermanlands-Närkes nation kan i Nyköpings läns museum få deponera ett par gamla äkta Vingåkersdräkter. Orsaken härtill är naturligen den, att vi sakna möjligheter, att för framtiden kunna sorgfälligt bevara dem. De ha också, ehuru klart tillfälligt, deponerats i ett museum i Örebro, men då de ju äro sörmlandsdräkter, har det tyckts oss vara det rättaste att få dem till museet i Nyköping. Men vi måste till en eventuell deposition knyta det villkoret, att dräkterna få egen monter med uppgift, att de tillhöra Södermanlands-Närkes Nation i Upsala".

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5952

Samtidigt förvärvat

Samling: Folkdräkt: Konstruerade folkdräkter

Tillkomsttid start

1750-tal

Historik

Sverige

Förvärvsdatum

1917-03-08

Sakord

Väst

Specialbenämning

Vingåker

Material

Textil: Bomull Textil: Ylle Textil: Siden

Längd (mm)

500

Signering / märkning

Nr 1 Vingåker

Källhänvisning

“SLM 5952 - 1700-talsväst med spännande historia, använd vid studentspex på Södermanlands-Närkes nation i Uppsala,” Sörmlands museum, hämtad 27 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/292898.