SLM 6496 - Knutkorg av vidjor och spån, stämplade blommor, från Forssa socken

Titel

SLM 6496 - Knutkorg av vidjor och spån, stämplade blommor, från Forssa socken

Anmärkning

Ramen i korgen är uppbyggd av 4 vidjor. Fyllningen är intappad i vidjeramen. Närmast knutarna sitter ett större vertikalt spån eller träskiva med ena kanten spetsigt avfasad som anslutning till spånflätning. Gavlor och botten har dessutom ett större spån i mitten, avfasat på bägge sidor. Dessa ytor har således två flätningsfält. Långsidorna har vardera två sådana storspån, alltså tre flätningsfält. Flätningen har tolv till fjorton varv. Grepen består av ett krafigt spån som sitter intappat i ramens bottendel och ingår som en integrerad del i flätningen. Grepen är pluggad i ramens överkant. Större vertikala spån och grepe är dekorerade med brännörnamentik. Stämplade, omväxlande fyr- och sexbladiga, geometriska blommönster. Närmast ramen och på grepen även fyra kvadrater i kvadrat. Årtalet 1852 är inbränt i nedre vidjans mitt på alla fyra sidorna. Med blyerts står inskrivet, på både in- och utsida: 4/8 34 Forssa sn. Sannolikt notering från inköps/gåva tillfället.

Knutkorg: Ramen i korgen är uppbyggd av fyra vidjor. I varje vidja är skuret två U-formade skåror, så att de kan böjas runt ändarna på nästa vidja. Varje vidja bildar således en överkant, ett hörn och en underkant på korgen.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

6496

Tillkomsttid start

1852

Historik

Forssa Villåttinge Flen Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1934 ?

Sakord

Korg

Specialbenämning

Knutkorg

Material

Trä

Längd (mm)

580

Bredd (mm)

490

Höjd (mm)

490

Teknik

Flätat

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Flen

Tillverkning - Socken

Forssa

Utställningshistorik

2020-05-09-20201019 Utställning: Älskade korg! Sörmlands museum
2013-03-24 Söndagskafé på Nyköpingshus

Källhänvisning

“SLM 6496 - Knutkorg av vidjor och spån, stämplade blommor, från Forssa socken,” Sörmlands museum, hämtad 20 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/293405.