SLM 10851 - Separator, blåmålad, avsedd att skruvas fast i arbetsbänk

Titel

SLM 10851 - Separator, blåmålad, avsedd att skruvas fast i arbetsbänk

Anmärkning

Separator, blåmålad, att skruvas fast i arbetsbänk. Den har fyra skruvhål i bottenplattan. "Hjulet" är gjutet i järn. På vevan : "90 REV PR MIN". Två rör; ett för grädde och ett för skummöjlk. Behållaren av plåt är halv sfär med diameter 230 mm. En ring med diameter 4,8 cm och ett "verktyg" med längd 11,6 cm.
"Inköpt på auktion i Kila. Prosten Erlandssons sommarställe år 1963".

Innan separatorn hade uppfunnits av Gustaf de Laval 1877 lät man mjölken stå tills fettet flöt upp till ytan som sedan kunde skummas av för hand.
Med separatorn kunde man istället enkelt och på kort tid skilja bort grädden. Med hjälp av veven roterar man centrifugen som pressar mjölken ut mot väggarna, och grädden, som är lättare, samlas i mitten.

Utan separatorn, ingen vispgrädde. Tidigare tillvaratogs grädden med en slev, när den flöt upp till ytan på exempelvis de traditionella mjölkfaten. Den grädden varierade i fetthalt och var för låg att vispa. Cajsa Warg talar om Snö-mos, där man vispar den första grädden med lite socker som fick stå och sen skedades upp och användes som garnering. Den var lös, inte lika formbar som dagens vispgrädde. Charles Emil Hagdahl tipsar om att tillsätta gummi arabicum eller gelatin för att få skummet mer stabilt och hålla längre.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

10851

Tillkomsttid start

1900

Tillkomsttid slut

1930

Historik

Kila Nyköping Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1963

Sakord

Separator

Material

Trä Metall

Höjd (mm)

405

Diameter (mm)

230

Teknik

Gjutet Svarvat

Tillverkning - Land

Sverige

Källhänvisning

“SLM 10851 - Separator, blåmålad, avsedd att skruvas fast i arbetsbänk,” Sörmlands museum, hämtad 22 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/297644.