SLM 11774 - Koppningsinstrument

Titel

SLM 11774 - Koppningsinstrument

Anmärkning

Koppningsinstrument i trälåda bestående av snäppare, utsug, sex koppglas samt en mässingsspruta som skruvas fast vid koppglasen. Låda av trä, fodrad med röd sammet i asken och rött ylletyg i locket. Stängs med två krokar på framsidan. Koppsnäppare av mässing, märkt Albert Stille Stockholm, består av ett fyrkantigt mässingshus med 12 infällda stålklingor.

Snäpparen placerades mot huden, en spänd fjäder lossades och klingorna fälldes blixtsnabbt ut ur springor och genomskar huden. Sårdjupet kunde regleras med en särskild skruvanordning. Ett uppvärmt koppglas sattes över såren och det sugande instrumentet ökade den spontana blödningen.
Sjukdomar berodde, enligt humoralpatologisk uppfattning, på obalans mellan "kroppsvätskor". Åderlåtning avlägsnade "dåligt blod" och har förekommit under lång tid i många kulturer med hjälp av antingen blodiglar eller olika instrument. Vanligt förekommande var åderjärn eller ådersnäppare och kohorn eller koppglas. Det var viktigt att ta ut blodet på rätt ställe där "det onda" ansågs att ha sitt ursrung. Åderlåtningsterapin övergavs i Sverige av läkarvetenskapen på 1850-talet men har tillämpats i folkmedicin av kloka gubbor eller gummor in på 1900-talet.
Litt: Fåhraeus, Läkekonstens historia
Litt: Tillhagen, Var kropp i folktron

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

11774

Tillkomsttid start

1830-tal

Tillkomsttid slut

1850-tal

Historik

Nyköping Nyköping Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1969-03-11

Sakord

Koppningsinstrument

Material

Trä Textil: Ylle Metall: Mässing

Längd (mm)

205

Bredd (mm)

160

Höjd (mm)

80

Signering / märkning

Albert Stille Stockholm

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Stockholm

Tillverkning - Kommun

Stockholm

Tillverkning - Ort

Stockholm

Utställningshistorik

2005-01-22 - 2005-03-06 Utställning: Blod och andra band - Konsthallen

Källhänvisning

“SLM 11774 - Koppningsinstrument,” Sörmlands museum, hämtad 21 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/299198.