SLM 24630 14 - Modell av hyvelbänkar från firman "Patentbänken" i Vrena

Titel

SLM 24630 14 - Modell av hyvelbänkar från firman "Patentbänken" i Vrena

Anmärkning

Modell av hyvelbänk bestående av tre bänkar sammansatt till en enhet, en lång och två korta hyvelbänkar. På mitten en avlång "låda" vid vars ena kortsida en lång hyvelbänk är monterad (långsidan med lådans kortsida). På båda sidor vid "lådans" motsatta ände en korthyvelbänk (kortsida mot lådans långsida). Den långa hyvelbänken och en av de korta kanterna är försedd med vardera 2 skruv- och slutstycken. Den tredje kanten har endast ett. Två av slutstyckena är defekta. På varje bänks översida (ytterkant) små fyrkantiga hål. Under bänkarna parallella slåar samt under lång hyvelbänken en extra diagonal ställd slå. Alla slåar står på långkant. Två av slåarna är fastsatta med metallskruvar, de övriga med trä kilar. Hyvelbänken har sju ben.

Till samtliga modeller (SLM 24.630: 1-15) med följer en mindre pärm (obunden) innehållande 48 st broschyrer med bild och text över Verkstaden Patentbänken Vrena olika produkter. På varje broschyrs baksida finns olika (tidigare) kundens erkännande om produkterna i fråga.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

24630

Samtidigt förvärvat

Samling: Fabrikör Flodkvist och hans skolmöbler

Tillkomsttid slut

före 1934

Historik

Vrena Vrena Nyköping Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1977

Sakord

Hyvelbänk

Specialbenämning

Modell

Material

Trä Metall

Längd (mm)

424

Bredd (mm)

336

Höjd (mm)

206

Signering / märkning

WERKSTADEN, PATENTBÄNKEN, WRENA

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Nyköping

Tillverkning - Socken

Vrena

Tillverkning - Ort

Vrena

Källhänvisning

“SLM 24630 14 - Modell av hyvelbänkar från firman "Patentbänken" i Vrena,” Sörmlands museum, hämtad 27 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/305685.