SLM 25916 - Lego

Titel

SLM 25916 - Lego

Anmärkning

Lego-bitar av plast i kartong. Idékatalog (mått 160 x 240 mm).

"LEGO:t var ett stadigare byggmaterial. På 60-talet var det
enkelt och ständigt utbyggbart. Undan för undan köpte vi askar med klossar och husen kunde bli allt större och mer komplicerade. Först byggde vi på en grundplatta, senare på två - i vinkel. För att få stabila väggar byggde vi med förskjutna varv och taken fordrade många olika typer av klossar för hörn och nock åt båda håll. Villor byggdes med enhetligt vita klossar. Pappa och jag kunde ägna söndagseftermiddagarna åt dessa byggen och satte upp husen på linneskåpet till nästa helg. När vi hade köpt ljusklossar, som drevs av platta batterier, blev det riktigt vackert i fönstren. Runt om ställde vi ut träd, som inte alls hade några tappar att ställa fast dem med. Lite trafikmiljö, kunde vi också, så småningom, komplettera huset med.
Kanske låg en dröm om eget hus i detta byggande? Mina föräldrar köpte en gång en liten bok om att "Bo i villa", men ekonomin förskräckte. Jag ritade under många år på rutat papper mina egna villor med våningsplan av sovrum,
kök, hall, vardagsrum etc., med samma tanke.
(Först 1984 kunde jag för egen del förverkliga husköpet.)
Skokartongen är egenhändigt indelad i olika fack, efter klosstyp. Broschyrer och klossaskar sparade för att få idéer. De riktiga storbyggena, som Empire State Buildning, i Legoland var naturligtvis ouppnåeliga. Klossarna i färg
användes till fantasikontruktioner."/Roger Alderstrand 2006-08-14
Lego som kommer från danskans "LEg GOdt" uppfanns av dansken Ole Kirk Christiansen. Från början tillverkade hans firma klossar i trä. När han mot slutet av 1940-talet inköpte en äldre plastgjutningsmaskin och började tillverka klossarna av plast i stället för av trä tog försäljningen fart. De första plastklossarna såg inte riktigt ut som dagens, men 1957 kom den legobit vi idag kallar för Lego. Lego är en av världens mest populära leksaker.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

25916

Samtidigt förvärvat

Samling: Arbetarfamiljen Alderstrand i Eskilstuna

Tillkomsttid start

1950-tal

Historik

Eskilstuna Eskilstuna Eskilstuna Sverige

Förvärvsdatum

1983

Sakord

Lego

Specialbenämning

Byggklossar mm

Material

Plast Metall

Teknik

Gjutet

Signering / märkning

LEGO-SYSTEM

Tillverkning - Land

Sverige

Utställningshistorik

2006-09-09 - 2007-01-08 Utställning: Leksaker ur museets magasin- och lite till, Konsthallen
2018-11-24 - Utställning: Vara barn Sörmlands museum

Källhänvisning

“SLM 25916 - Lego,” Sörmlands museum, hämtad 19 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/307011.