SLM 29267 - Altarduk med applikationer använd vid bönemöten på Långmaren

Titel

SLM 29267 - Altarduk med applikationer använd vid bönemöten på Långmaren

Anmärkning

Altarduk av röd filt med applikationer i grönt och gult i form av blad i hörnen. Gul maskinstickad dekorationssöm som på framsidan är iträdd en gul tråd följer kanten. Denna är klippt i tungor med en zig-zag sax.

Duken har använts som altarduk vid de bönemöten som hållits på Långmaren. Familjen upplät sitt hus till olika frikyrkosamlingsmöten, men var själva medlemmar i Södermanlands missionsförening.

"Allt skulle hända vid Långmaren. Det blev liksom centrum för allt möjligt. Farfar var med i nykterhetsföreningen och det var möten. Så blev han ordförande i missionsföreningen som bildades på 1910-talet och där kom resepredikanter. Helgelseförbundets evangelister kom och hade stugmöten. Vi satt i köket. Vi hade särskilda bockar och bänkar som vi tog ner från vinden till mötena. Mamma gav dem mat och de övernattade. Gästerna fick bo i kammaren som var som finrum." /Ivar Karlsson, ur "Nynäs-Godset", Sörmlands museum 2003.

Gåva från Ivars syster Ruts son 1995.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

29267

Samtidigt förvärvat

Samling: Ivar på Långmaren, arrendegård under Nynäs

Tillkomsttid start

1910-tal

Tillkomsttid slut

1920-tal

Historik

Långmaren Västerljung Trosa Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1995.10

Sakord

Altarduk

Material

Textil: Ylle

Längd (mm)

1420

Bredd (mm)

1380

Tillverkning - Land

Sverige

Källhänvisning

“SLM 29267 - Altarduk med applikationer använd vid bönemöten på Långmaren,” Sörmlands museum, hämtad 25 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/309792.