SLM 31778 - Tryckt textil "Militärisk instruktionsduk". "Kapten J. Kjelleström, Åmål".

Titel

SLM 31778 - Tryckt textil "Militärisk instruktionsduk". "Kapten J. Kjelleström, Åmål".

Anmärkning

Rektangulär duk med tryck, tygstycke, med stadkant på bägge sidorna. Tryck med svarta figurer på vita rutor mot röd botten. Ett centralmotiv, Stockholm samt huvudtext: "Militärisk instruktionsduk". Text över hur man utövar förpsttjänst. Under detta ruta med text: Kapten J. Kjelleström, Åmål.
12 mindre rutor efter kanterna, alla med olika motiv, militärposering i skog, på fält etc samt skriftliga instruktioner. Fyra soldater infällda vid centralmotivets hörn.
Duken har varit monterad på masonit, klisterspår i sidorna, fläckar.
Georg Eklunds far Oskar Eklund köpte 1904 instruktionsduken när han exercerade som beväring på Malmahed.
"Jag räddade den undan förgängelsen när vi röjde hemma efter våra föräldrar, den låg bland soporna som skulle brännas, men jag snappade åt mej den för att göra tavla av den. och har inte vågat tvätta eller renovera den med risk att den skulle bli förstörd. När vi sen flyttade till Oppeby gård fanns det inte plats för den så den stod i en garderob, tills för några månader sen, tog in den och ringde Malma Museum och på den vägen är det. jag skänker den med glädje till er. Jag tog också reda på hans Vpl bok. Den kommer när jag hittar den." Georg Eklund Oppeby gård 239.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

31778

Tillkomsttid start

1904

Sakord

Duk

Specialbenämning

Militärisk instruktionsduk

Material

Textil: Bomull

Bredd (mm)

676

Höjd (mm)

570

Teknik

Tryckt

Tillståndskategori 1

2: Stabilt tillstånd

Källhänvisning

“SLM 31778 - Tryckt textil "Militärisk instruktionsduk". "Kapten J. Kjelleström, Åmål". ,” Sörmlands museum, hämtad 17 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/314868.