SLM 31895 - Husmodell, Runebergsgatan 6 i Nyköping

Titel

SLM 31895 - Husmodell, Runebergsgatan 6 i Nyköping

Anmärkning

Husmodell, gul trävilla. Runebergsgatan 6, Nyköping. V-format hus målat i gult. Oregelbunden sjusidig gårdsplan. Häcken skadad.
Tillverkad inför utställning under Byggnadsvårdsåret 1975, se vidare arkivmaterial.
Etableringen av NK:s verkstäder medförde en bostadsbrist som gjorde det svårt för anställda att få lämpliga bostäder. Med en aktiv byggnadspolitik och förmåner kunde duglig och yrkeskunnig personal rekryteras. För att klara detta bestöt NK att medverka till bildandet av ett särskilt bolag för byggande av arbetarebostäder. Staden hade ca 8 000 invånare och det vanliga var lägenheter i privatägda hyreshus. Bostadsfrågan togs upp i stadsfullmäktige 1904.
Snart visade det sig att NK-anställda ville bygga egna hem. Ett bolag bildades, NK var en av delägarna. Bolaget Nicopia skulle bygga ett bostadshus med 32 en- och tvårumslägenheter. 1908 bildades Egnahemsföreningen Nyköpings Villastad för dem som ville skaffa egna hus. Föreningen byggde och ägde husen, medlemmarna hyrde och förvaltade dem. Sparbanken bidrog med lån och NK, som enda företag i Nyköping med samma möjlighet, erbjöd ett topplån och hela produktionskostnaden (tomt och byggkostnad) kunde lånefinansieras. De anställda erbjöds hyreskontrakt och betalade med löneavdrag. 15 tomter per år utbjöds och fördelades genom lottdragning. Ur "NK-epoken i Nyköping 1904 - 1973" av Sigge Johansson.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

31895

Samtidigt förvärvat

Samling: NK:s verkstäder

Tillkomsttid start

1975

Historik

Nyköping Jönåker/Rönö/Oppunda Nyköping Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1975

Sakord

Modell

Specialbenämning

Hus

Material

Trä

Längd (mm)

420

Bredd (mm)

360

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Nyköping

Tillverkning - Ort

Nyköping

Källhänvisning

“SLM 31895 - Husmodell, Runebergsgatan 6 i Nyköping,” Sörmlands museum, hämtad 24 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/316256.