SLM 31455 - Ångmaskin från tidigt 1800-tal

Titel

SLM 31455 - Ångmaskin från tidigt 1800-tal

Anmärkning

Ångmaskin, Watts modell, monterad i bord i empirestil.
En fotokopierad sida i en skrift med nu förkommen titel noterar att ångmaskinen kan vara äldre, men att den i alla fall är Sveriges äldsta bevarade ångmaskin, se nedan:
" I Gamla Residenset på Nyköpingshus står ett sirligt thebord av mahogny monterad med en liten ångmaskin. Den har naturligtvis begagnats för att ge ett sensationellt inslag vid middagsbjudningar ungefär som när radion eller TV ännu var sällsyntheter.
Ångmaskinen skänktes år 1872 till läroverkets i Nyköping fysiska samlingar av kammarherre greve G. Hamilton på Yxtaholm. Donatorn framhöll, att maskinen skulle vara förfärdigad 1833 av överstekammarjunkare Carl Edvard Gyldenstolpe. Den skulle vara den första ångmaskin, som konstruerats enligt kondenseringsmetoden.
Varför den 63-årige hovmannen skulle ha gjort denna högst unika maskin är svårt att förstå, och att döma av mahognybordets utformning, skulle maskinen gott kunna vara ett par årtionden äldre än 1833. Kanske är den t.o.m. beskriven i en bok från 1816, nämligen metallurgen Gustaf Brolings "Bref om ångbåtar". han skriver: "Till och med finnes här i Stockholm en ångmaskin, ej länge sedan gjord af en förmögen och snillrik Dilletant i mechaniken med egen hand, så i miniatyr, att dess cylinder är blott en tum i diameter, och att den stående på ett Théebord,och medelst spiritus vini som antändes, satt i rörelse, till åskådarnes förundran hela timmen tyst och ordentligen verkställer sin växelrörelse, som lyfter och fäller sin lilla piston - hvad tycks! - 300 gånger i minuten, således äfven 300 gånger condenserar ångan på samma tid." Vem denne förmögne och snillrike dillettant kan vara vet man inte, men det har gissats på bergsrådet Johan Erik Norberg. Vare därmed hur som helst. Faktum är, att den lilla ångmaskinen är den äldsta, som bevarats i Sverige.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

31455

Samtidigt förvärvat

Samling: Nyköpings Högre Allmänna Läroverk

Tillkomsttid start

1820-tal

Tillkomsttid slut

1840-tal

Historik

Nyköping S:t Nicolai Jönåker Nyköping Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2004-02-02

Sakord

Ångmaskin

Material

Metall Trä

Utställningshistorik

Framplockad 2019-10-17 för Temavisning av Rikard Borg

Källhänvisning

“SLM 31455 - Ångmaskin från tidigt 1800-tal,” Sörmlands museum, hämtad 4 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/316744.

Personrelationer