SLM 32441 - Koffert inköpt 1949 inför en resa till USA

Titel

SLM 32441 - Koffert inköpt 1949 inför en resa till USA

Anmärkning

Koffert av pressad papp, brunmålad med fyra lackade trälister som förstärkning. Vid hörnen sitter mässingsbleck. Kofferten stängs med två metallknäppen som går att låsa med nyckel. Adresslappen är fästad vid sida av handtaget med snöre. Inuti finns en lös låda av papp med träram. I denna finns spännband. Inuti är koffeten klädd med papper, småmönstrat i brunt. Utanpå är en klisterlapp från GöteborgC till Nyköping och en från Swedish American Line.

Tre etiketter från Svenska-Amerika linjen har tidigare suttit på kofferten, men har ramlat av. (SLM 32.441:2-4).

1949 utvandrar Bertil Nyman till USA. Kofferten inköps speciellt till resan. Han åker med M/S Gripsholm från Göteborg till New York. Han arbetar en period i USA, men återvänder tidigare än han tänkt sej till Sverige, eftersom hans mor blir sjuk. Se vidare: "Bertil Nyman Pojken som lockades av världen utanför"

Bertil Nyman har i en bilaga till kofferten berättat om när han köpte denna inför en årslång resa till USA. Tillsammans med fem kollin påbörjades resan. Amerikakofferten innehöll förutom hemvävda linnevaror som mamma insisterade på att han skulle ha med för att inte ”komma som en fattiglapp”, även diverse andra svenska produkter som högeligen intresserade de amerikanska tulltjänstemännen. Bilagan avslutas sålunda:

”Att jag sedan under min årslånga vistelse i Amerika inte någon gång tog upp något av linnet i kofferten utan det blev liggande - är en annan historia. Mrs Young blev nästan förnärmad och sa: ”Tror verkligen Edith (min mor) att vi är så fattiga i Amerika att vi inte ens har sänglinne”

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

32441

Samtidigt förvärvat

Samling: Bertil Nymans liv, "i stället för vapen"

Tillkomsttid start

1949

Historik

Eskilstuna Rekarne- Öster/Väster Eskilstuna Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2005-09-20

Sakord

Koffert

Specialbenämning

Amerikakoffert

Material

Trä Metall

Längd (mm)

905

Bredd (mm)

547

Höjd (mm)

350

Teknik

Pressat

Källhänvisning

“SLM 32441 - Koffert inköpt 1949 inför en resa till USA,” Sörmlands museum, hämtad 27 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/317271.