SLM M026289 - Presenterfat av Henning Petri från 1699

Presenterfat tillverkad silversmeden Henning Petri år 1699 föreställande en Putti som blåser såpbubblor stödd mot en dödskalle - ett av Petris vanligare motiv. Fatet ingår i den s.k. Loheskatten, en silverskatt som låg gömd ca 1741-1937 i en butikslokal på Lilla Nygatan 5 i Stockholms Gamla stan.

Titel

SLM M026289 - Presenterfat av Henning Petri från 1699

Anmärkning

Ägare: Revisor E. Rosencrantz, Stockholm.

"Presenterfaten är nämligen rena prydnadsföremål, godset är så tunt, att det ofta har brustit. Till en finare måltid hörde en buffet, där föremål av silver ställdes upp för att ge intryck av prakt och rikedom. Just för att stå och glänsa och glittra på en barockbuffet är presenterfaten särskilt lämpade. Mer intresse ör figurerna på presenterfaten har egentligen deras blom- och fruktornament. Liksom de flesta svenska guldsmeder lyckades Henning Petri bättre med ornamenten än med figurerna. Dessutomär ornamenten källa till förståelse av guldsmedens stilkonkontakter på ett annat sätt än vad figurerna är det. De flesta faten har en blomster- och fruktdekorering på brättena med fyra fåglar inkomponerade bland de vegetabiliska ornamenten. Ornamenten har en utpräglad plastisk verkan, på faten markerad genom att de är drivna i kraftig relief"

"I den vida berömda Loheskatten finns det största presenterfat, som bevarats ur Petris verkstad. Fatets största diameter år 500 mm. Loheskatten äges av Statens historiska museum och förvaras i Stockholm stadsmuseum" /Ur Sörmlandsbygden 1958 sidan 99, 100.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M026289

Källhänvisning

“SLM M026289 - Presenterfat av Henning Petri från 1699,” Sörmlands museum, hämtad 26 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/363832.

Personrelationer