SLM M026330 - Presenterfat

Presenterfat

Titel

SLM M026330 - Presenterfat

Anmärkning

Ägare: Zornsamlingen, Mora. Foto: Nordiska museet. Tillverkad av silversmeden Henning Petri, 1696. 228. y. h. Skall, om ej annan överenskommelse träffas, vid reproduktion angivas under bilden.

"Presenterfaten är nämligen rena prydnadsföremål, godset är så tunt, att det ofta har brustit. Till en finare måltid hörde en buffet, där föremål av silver ställdes upp för att ge intryck av prakt och rikedom. Just för att stå och glänsa och glittra på en barockbuffet är presenterfaten särskilt lämpade. Mer intresse ör figurerna på presenterfaten har egentligen deras blom- och fruktornament. Liksom de flesta svenska guldsmeder lyckades Henning Petri bättre med ornamenten än med figurerna. Dessutomär ornamenten källa till förståelse av guldsmedens stilkonkontakter på ett annat sätt än vad figurerna är det. De flesta faten har en blomster- och fruktdekorering på brättena med fyra fåglar inkomponerade bland de vegetabiliska ornamenten. Ornamenten har en utpräglad plastisk verkan, på faten markerad genom att de är drivna i kraftig relief" /Ur Sörmlandsbygden 1958 sidan 99-100

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M026330

Motivkategori

Källhänvisning

“SLM M026330 - Presenterfat,” Sörmlands museum, hämtad 5 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/363873.

Personrelationer