SLM A20-194 - Målningar i Husby-Rekarne kyrka

SLM_A20-194.JPG
Foto: Ivar Schnell/Södermanlands hembygdsförbund
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Takmålningar från början av 1600-talet i valvet i långhuset med motiv ur gamla testamentet. Norra valvkappan avbildande Kristus dop i Jordanien.

Objekttyp

Titel

SLM A20-194 - Målningar i Husby-Rekarne kyrka

Anmärkning

"I början av 1600-talet blev tegelvalven målade, enligt en uppteckning från 1706 berättar: "Uppå den främsta valvbågen har år 1604 vid pass salig herr Bengt Sparre till Rossvik låtit måla sitt och sin fru Katarina Bååt vapen, såsom han då för tiden lät hela kyrkan måla". Bengt Sparres målningar kalkades över 1717, men togs åter fram 1902, men efter som man samtidigt högg upp triumfbåge, så försvann vapenbilderna. Vi vet inte vilka konstnärer, som målade valven, säkert är emellertid att det var två stycken, en för koret och en för långhuset. [...] I långhuset syns närmast koret Maria med den döde Kristus i sitt knä omgiven av två änglar. […] I södra valvkappan syns Såningsmannen, i västra Maria och Jesusbarnet och i norr Kristus dop i Jordanien. Konstnären, som på detta sätt dekorerat långhuset och dessutom format de stora egendomliga blommorna i det västligaste valvet, är tydligen den intressantaste av de två konstnärerna. Det bör emellertid erinras om, att målningarnas färger både bleknat och mörknat under de gånga åren. Dekorationen gjorde säkerligen ett mycket festligare och rikare intryck när den stod nymålad" / Ur Husby Rekarne kommun (1965), sidan 27-30

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

A20-194

Bild byline

Foto: Ivar Schnell/Södermanlands hembygdsförbund

Motiv

Husby-Rekarne kyrka Husby-Rekarne Västerrekarne Eskilstuna Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM A20-194 - Målningar i Husby-Rekarne kyrka,” Sörmlands museum, hämtad 6 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/384387.