SLM E1-278 - Handkammaren i Gamla Residenset år 1950

SLM_E1-278.JPG
Foto: Press & Reportagebilder
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Residensets handkammare är arbetsplats för väverskan men också förrådsrum för tenn, glas, porslin, lnne, kryddor och andra finare förråd. Uställning på Södermanlands länsmuseum år 1950.

Foto tagen i samband med invigningen av de nya interiörerna år 1950. På bilden syns Birgitta och Agneta Schnell med vävredskap från södermanland och porslin tillverkat i Kina på 1700-talet. Större delen av möblerna kommer från Bönsta gård i Alla Helgona socken.

"Det ostindiska porslinet i handkammaren och andra importerade ting skvallrar om den livliga kontakten med främmande folk genom Ostindiska Kompaniet och andra kofferdister, men det mesta av varorna i handkammaren och köket - för att inte tala om visthuset innanför pigkammaren - kommer från tegar och färhus från Kungsladugårdarna och från Herr Landshövdingens trädgårdar. Ljusredskap och slika ting kan vara gjorda vid mässingsbruket uppe i staden eller vid andra manufakturer, men industriella produkter av det slag, som i överflöd möter oss i vår tid både när det gäller matvaror, vävnader och möbler, saknas alldeles" /Ur Sörmlandsbygden 1950 sidan 135-136.

"Omedelbart efter ett beslut i arbetsutskottet den 27 januari påbörjades en genomgripande omordning av samlingarna i samband med att lokalerna; två hallar, kök och fyra rum i bottenvåningen samt fyra rum i övervåningen, underkastades en synnerligen välbehövlig reparation. Man utgick därvid från den tanken, att byggnaden själv borde få bli bestämmande för samlingarnas och rummens disposition, dvs. att man skulle söka ge bilden av en herremansboning, Södermanlands forna länsresidens, från 1700-talet [...]. De nyordnade samlingarna återöppnades för allmänheten den 26 april i närvaro av H.K.H. Hertigen av Södermanland, och såväl då som senare ha framförts många uppskattade lovord från både lekmän och lärde." /Ur Sörmlandsbygden 1951 sidan 140-142

Objekttyp

Titel

SLM E1-278 - Handkammaren i Gamla Residenset år 1950

Anmärkning

Samma bild som 50-844

Bild publicerad i Sörmlandsbygden 1950 sidan 136.

Litteraturtips: "Ett landshövdingehem i Nyköpingshus" av Carl-Gustaf Blomberg

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

E1-278

Tillkomsttid start

1950

Bild byline

Foto: Press & Reportagebilder

Motiv

Gamla Residenset Nyköpingshus 1 17 Nyköpingshus Väster Nyköping S:t Nicolai Jönåker Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Negativ: Sv/v

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM E1-278 - Handkammaren i Gamla Residenset år 1950,” Sörmlands museum, hämtad 21 oktober 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/406990.

Publikationer