SLM E1-279 - Kinesiska rummet i Gamla Residenset år 1950

SLM_E1-279.JPG
Foto: Press & Reportagebilder
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Kinesiska rummet har sitt namn av de handmålade, blå tapeter från Kina, men även porslinet, en tavla samt en del av möblerna kommer från samma avlägsna land. Uställning på Södermanlands länsmuseum år 1950.

Objekttyp

Titel

SLM E1-279 - Kinesiska rummet i Gamla Residenset år 1950

Anmärkning

Foto tagen i samband med invigningen av de nya interiörerna den 26 april år 1950. I bild syns fröken Agneta Schnell.

"Vi står inte i ett blåtapetserat rum, utan mitt i en lustgård där konstfärdigt tuktade kinesiska trän, färgrika fåglar och fjärilar avtecknar sig mot himlen. Vi vet att det är kinesiska, ty nere på Oxelö krog ha vi fått veta av en sjöman, som varit med om seglasten, att de där tapeterna hämtats för Landshövdingens räkning och legat rullade vintern över i ett faktori i Vampo, den stora staden Kantons stapelplats. I London hade Landshövdingen själv flera år tidigare köpt den valnötsmöbel, som står i rummet. Det har vår sjöman fått veta, när han varit uppe för att sälja en bild från Vampo, - den som nu hänger till vänster om skåpet - en bild med många skepp i vintervila och den svenska flaggduken smällande för vinden bland engelska och holländska kofferdister" /Ur Sörmlandsbygden 1950 sidan 140.

Litteraturtips: "Ett landshövdingehem i Nyköpingshus" av Carl-Gustaf Blomberg

Vykort utkommen 1950.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

E1-279

Tillkomsttid start

1950

Bild byline

Foto: Press & Reportagebilder

Motiv

Gamla Residenset Nyköpingshus 1 17 Nyköpingshus Väster Nyköping S:t Nicolai Jönåker Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

SLM-nummer

12612

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM E1-279 - Kinesiska rummet i Gamla Residenset år 1950,” Sörmlands museum, hämtad 21 oktober 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/406991.

Publikationer