SLM P05-259 - Sven "Bore" Andersson, stupad under andra världskriget, i Finland 1942

Sven Andersson, morbror till Kurt Andersson. Sven stupade i Pitävara i finska Lappland den 18 december 1942, 24 år gammal.

Sven Andersson nämns i Finlandsbreven som skickades mellan släktingarna Lisbeth Andersson och Maj-Sofi Ahlstrand: "Vi ha nu fått de närmare detaljerna, han stupade i patrullstrid mot ryssarna i ödemarkerna i norr. Skottet träffade i bakhuvudet och döden var ögonblicklig, vilket vi är tacksamma för. Då visste han intet på förhand och döden var smärtfri. Han sov så gott då vi i går var och tog avsked av honom. I lördag, den 2/1 sker jordfästningen."

Titel

SLM P05-259 - Sven "Bore" Andersson, stupad under andra världskriget, i Finland 1942

Anmärkning

Den 24 december 1942 skriver Lisbeth Andersson i Helsingfors ett brev till Maj-Sofi Ahlstrand i Nyköping, där hennes två barn Kurt och Chris befinner sig tidvis under krigsåren:
"Det blir inget glatt julbrev jag skriver. Vi har lidit så gränslöst stor förlust, vår Sven, som vi alla höll så innerligt av, har stupat... Han stupade i en patrullstrid fredagen den 18 dec. Tysk-finska patruller hade framgångsrikt förintat en fientlig spaningsgrupp, och i den striden blev han träffad. Jag skriver ett litet brev åt Ulla-Christina och talar om detta, var snäll och låt henne inte veta det än, så barnen f ha sin julglädje ogrumlad".
Fotot medföljer brevet.
Ytterligare ett brev i december:
"Jag bifogar här ett brev till barnen, jämte ett brev som Sven skrivit till dem och som jag fick efter hans död. Vill du vara så snäll och sitta med barnen medan de läser båda breven och försöka trösta dem så gott du kan".

Sven var bror till Lisbeths make Eric "Togo" Bore Andersson som gått bort 1940.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

P05-259

Samtidigt förvärvat

Samling: Bondefamiljen Andersson i Juresta

Tillkomsttid start

1942-07-15

Förvärvsdatum

1996

Motivkategori

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM P05-259 - Sven "Bore" Andersson, stupad under andra världskriget, i Finland 1942,” Sörmlands museum, hämtad 8 augusti 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/408725.