SLM P07-2526 - Kristina Ekblom och tjänsteanden Britta på cykel, Askersund, 1940-tal

Kristina Ekblom och tjänsteanden Britta. Två världar möts på 1940-talet. Kristina Ekblom sannolikt i 70-års åldern i långklänning och hatt, Britta på väg på cykelsemester i shorts. Semester hade blivit ett begrepp.
Ur Sigurd Erikssons självbiografi, "Kristina Ekblom" var mor till fadern Axels fru nummer två:
"Faderskapet lierade sig alltmer med Ekblomska familjen. Han till och med gifte sig med dottern i huset, Signe. Så småningom var villan bebodd av paret Eriksson och svärmor Kristina. Ett äkta svärmorsförhållande förelåg här, Kristina var en tuff gammal dam och lite sammandrabbningar förekom dem emellan dock inte av allvarligare slag. Farsan kunde exempelvis leta efter häcksaxen: "Den har väl kärringen lagt i nån cheffanjärslåda förståss!" Om man var på besök sommartid och vädret tillät så blev det kaffe på balkongen. Tant Ekblom satt vid räcket och kommenterade förbipasserande nere på vägen, hon var av den typen att hon kände folk och visste saker och ting om vederbörande. Så passerade ett par okände och tanten sträckte hals, vaggade lite med huvudet för att på ugglesätt kunna fokusera bättre: "Men vicka va de där?" Axel hade vid det laget blivit så där lagom sur på hennes människostudier och utbrast: "Jaa, vänta ska ja ropa och fråga!" "Tshshsh" fräste gumman."

Objekttyp

Titel

SLM P07-2526 - Kristina Ekblom och tjänsteanden Britta på cykel, Askersund, 1940-tal

Anmärkning

Kristina Ekblom och tjänsteanden Britta. Två världar möts på 1940-talet. Kristina Ekblom sannolikt i 70-års åldern i lång klänning och hatt, Britta på väg på cykelsemester i shorts. Semester hade blivit ett begrepp.
Ur Sigurd Erikssons självbiografi, "Kristina Ekblom" var mor till fadern Axel Erikssons andra hustru Signe född Ekblom.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

P07-2526

Samtidigt förvärvat

Samling: Sigurd Eriksson

Tillkomsttid start

1940-tal

Motiv

Hagagatan Askersund Närke Sverige

Motivkategori

Källhänvisning

“SLM P07-2526 - Kristina Ekblom och tjänsteanden Britta på cykel, Askersund, 1940-tal,” Sörmlands museum, hämtad 27 juli 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/411456.