SLM 13739 - Kommod med tredimensionell tygapplikation, blomsterkorg, under glaslock upptill

Titel

SLM 13739 - Kommod med tredimensionell tygapplikation, blomsterkorg, under glaslock upptill

Anmärkning

Kommod, pottskåp, med mahognyfanér. Innehåller en utdragbar låda av furu, vilken har en utskuren ränna för numera förkommen mellanvägg. Övre delen har en hylla med glasskiva omgiven av en svart hopplist. Under denna en applikation av olika typer av textil, bland annat siden och gas, i form av en blomsterkorg. Fyra ben med slåar nertill på varje ben. Utanpåliggande lås på lådan, med liten rund låsbricka av trä. Nyckel saknas. Sannolikt från 1800-talets mitt.

Kanske har kommoden använts för textila arbeten/sybord? I botten på lådan återfanns en liten trådända. Det kan också ha fungerat som minnesbord, med sin ovanliga dekorationsapplikation.

Kommoden återfunnen omärkt i samlingarna. En möjlig, om än inte trolig teori är att det rör sig om ett skåp omtalat i Sörmlandsbygden 1928, Sörmlands museums årsredovisning: "Museet har även under det gångna året fått mottaga många gåvor till sina samlingar. Sålunda har f.d. landshövding L. Reuterskiöld skänkt bl.a. ett litet mahognyskåp, som en gång varit i Baltzar von Platens ägo". Det "skåpet" har inte återfunnits registrerat. Återstår att utreda.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13739

Samtidigt förvärvat

Samling: Landshövding Lennart Reuterskiöld

Tillkomsttid start

cirka 1850

Historik

Sverige

Förvärvsdatum

Okänt

Sakord

Kommod

Material

Trä Textil

Bredd (mm)

495

Höjd (mm)

650

Djup (mm)

495

Teknik

Decoupage

Tillståndskategori 1

1: Utställningsbart tillstånd

Källhänvisning

“SLM 13739 - Kommod med tredimensionell tygapplikation, blomsterkorg, under glaslock upptill,” Sörmlands museum, hämtad 15 december 2019, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/428477.