SLM 13818 1-6 - Delar av skulpturerat föremål, voluter målade i guld och vitt

Titel

SLM 13818 1-6 - Delar av skulpturerat föremål, voluter målade i guld och vitt

Anmärkning

Sex utskurna voluter av trä. Målade i vitt och guld. En notering meddelar att de "samhör" med kapitäl SLM 3781, två kapitäl som kommit från Birger Mörner på Schiringe. Det står emellertid inte nämnda i ett följebrev, där omtalas bara kapitäl. De är troligtvis inte kyrkliga, men det är oklart var och vad det varit. Även tre andra delar i vitt och guld har återfunnits, utan härkomst, se SLM 19059, sköldformade paneler. (Även en Kristusfigur och änglar är målade i vitt och guld, de hör troligen inte till detta ärende, se SLM 19086). Möjligen 1700-tal eller 1800-talets början.

Fragmenten är återfunna tillsammans med andra som förefaller ha kyrklig bakgrund, åtminstone merparten, dock troligen inte dessa. De har under lång tid funnits i samlingarna och kan tillhöra någon tidigare eller nuvarande kyrklig deposition. Kanske kommer de ursprungligen från de föremål som kommit från utställningen i Strängnäs i början av 1900-talet. Det finns troligen även material som inte har kyrklig bakgrund, men eftersom de återfunnits tillsammans kommer de att presenteras tillsammans. Med hopp om att de i framtiden ska kunna identifieras och återföras dit de hör.

Litt: Carl Ugglas: Katalog öfver Södermanlands Fornminnesförenings kyrkomuseum i Strängnäs 1911, nr 6.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13818

Samtidigt förvärvat

Samling: Från Strängnäs kyrkomuseum 1910

Sakord

Vapensköld

Specialbenämning

Fragment

Material

Trä

Teknik

Målat

Källhänvisning

“SLM 13818 1-6 - Delar av skulpturerat föremål, voluter målade i guld och vitt,” Sörmlands museum, hämtad 15 juni 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/429836.