SLM 13831 8 - Del av försilvrad djurtass, del av inventarium med kyrklig bakgrund

Titel

SLM 13831 8 - Del av försilvrad djurtass, del av inventarium med kyrklig bakgrund

Anmärkning

Del av försilvrad djurtass, från kyrklig inventarie som förvarats i samlingarna. Återfunnen i en låda märkt: "Omärkta delar kyrkligt trä"
8. Del av djurtass, lejon? Utskuren i trä. Avsågad upptill. Ovanför foten sitter en rak palmettevolut fastspikad. Spikar i den övre delen. Bara foten och den ovanför sittande voluten har försilvrats. Empire, tidigt 1800-tal sannolikt. 16 x 14,8 x 10 cm.

Fragmentet är återfunnet tillsammans med andra som förefaller ha kyrklig bakgrund, åtminstone merparten. De har under lång tid funnits i samlingarna och kan tillhöra någon tidigare eller nuvarande kyrklig deposition. Kanske kommer de ursprungligen från de föremål som kommit från utställningen i Strängnäs i början av 1900-talet. Det finns troligen även material som inte har kyrklig bakgrund, men eftersom de återfunnits tillsammans kommer de att presenteras tillsammans. Med hopp om att de i framtiden ska kunna identifieras och återföras dit de hör.

Litt: Andersson: Strängnäs domkyrka II:2, Inredning. Sveriges kyrkor 1978.
Carl Ugglas: Katalog öfver Södermanlands Fornminnesförenings kyrkomuseum i Strängnäs 1911, nr 6.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13831

Samtidigt förvärvat

Samling: Från Strängnäs kyrkomuseum 1910

Sakord

Skulptur

Specialbenämning

Fragment

Material

Trä

Teknik

Skuret Försilvrat

Källhänvisning

“SLM 13831 8 - Del av försilvrad djurtass, del av inventarium med kyrklig bakgrund,” Sörmlands museum, hämtad 5 juli 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/429960.