SLM 13831 9 - Nedre del, droppformad avslutning, med kyrklig bakgrund

Titel

SLM 13831 9 - Nedre del, droppformad avslutning, med kyrklig bakgrund

Anmärkning

Droppformad nedre del, från kyrklig inventarie som förvarats i samlingarna. Återfunnen i en låda märkt: "Omärkta delar kyrkligt trä"
9. Utskuren droppformad del under kudde och fyrkantig profilerad platta. Skuret i trä. Järntenar upptill. Droppe och platta förgylld, kudden gråmålad/försilvrad. Höjd 17 cm, plattan 10 x 9 cm.

Fragmentet är återfunnet tillsammans med andra som förefaller ha kyrklig bakgrund, åtminstone merparten. De har under lång tid funnits i samlingarna och kan tillhöra någon tidigare eller nuvarande kyrklig deposition. Kanske kommer de ursprungligen från de föremål som kommit från utställningen i Strängnäs i början av 1900-talet. Det finns troligen även material som inte har kyrklig bakgrund, men eftersom de återfunnits tillsammans kommer de att presenteras tillsammans. Med hopp om att de i framtiden ska kunna identifieras och återföras dit de hör.

Litt: Andersson: Strängnäs domkyrka II:2, Inredning. Sveriges kyrkor 1978.
Carl Ugglas: Katalog öfver Södermanlands Fornminnesförenings kyrkomuseum i Strängnäs 1911, nr 6.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13831

Samtidigt förvärvat

Samling: Från Strängnäs kyrkomuseum 1910

Sakord

Skulptur

Specialbenämning

Fragment

Material

Trä

Teknik

Skuret Förgyllt Försilvrat

Källhänvisning

“SLM 13831 9 - Nedre del, droppformad avslutning, med kyrklig bakgrund,” Sörmlands museum, hämtad 24 november 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/429961.