SLM D2015-1575 - Kvarteret Hermelinen sett Östra Storgatan i sydväst.

D2015-1575.jpg
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
0339 ny 2.jpg
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Kvarteret Hermelinen sett Östra Storgatan i sydväst. Idag finns en utsikt från Östra Storgatan som i stort sett är oförändrad sedan början på förra seklet. Affärs- och bostadshuset är väl anpassat till Östra Folkskolan i färgsättning och fasadmaterial. Puts är det genomgående fasadmaterialet idag. En tillbyggnad i avvikande material och färg skulle störa den visuella helheten, dock först när man närmar sig slutet av Östra Storgatan.

Kommentar till 3D:bild: Från denna punkt kommer tillbyggnaden bli synlig över taket på det före detta tullhuset. Hisschaktet kommer om det byggs i tillbyggnaden skymma en större del av taket på den befintliga byggnaden. Flyttar man sig längre ned på Östra Storgatan kommer dock tillbyggnaden skymmas av mellanliggande byggnader. På grund av att den är indragen från gatan påverkas inte heller stadsrummet nämnvärt. (Skiss: David Hansson)

Bilden är tagen i samband med en antikvarisk konsekvensanalys av kvarteret Hermelinen. Analysen utfördes på uppdrag av fastighetsägaren som ville göra en tillbyggnad på affärs- och bostadshuset i Hermelinen 7.

Nils August Svensson grundade 1892 en järn- och redskapshandel vid Östra Storgatan 11. 1905 uppför han en lagerbyggnad på östra delen av den då obebyggda tomten vid Östra Storgatan 36 och det är troligt att verksamheten då flyttade hit. 1907 uppförs det putsade bostads- och affärshuset i 3 ½ våningar vid Östra Storgatan. Byggnaden ritades av arkitekt Ernst Neijhoff och hade butiks- och kontorslokaler i bottenvåningen och bostadsytor i våningarna ovan denna. Huset var ett av de första i Nyköping att förses med vattentoalett.

Objekttyp

Titel

SLM D2015-1575 - Kvarteret Hermelinen sett Östra Storgatan i sydväst.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2015-1575

Tillkomsttid start

2015-10-28

Bild byline

Foto: David Hansson/Sörmlands museum

Motiv

Hermelinen 7 Östra Storgatan Hermelinen Nyköping S:t Nicolai Jönåker Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2015-1575 - Kvarteret Hermelinen sett Östra Storgatan i sydväst.,” Sörmlands museum, hämtad 17 januari 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/440179.