SLM D2015-1177 - Gamla vattentornet i Flen

D2015-1177.jpg
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Trappavsatsen vid det sydöstra hörnet. Stupröret har tidigare varit ihopkopplat med hängrännan till vänster i bild. Notera den kopparinklädda muren som omgärdar taket samt de inskjutna stenarnas skuggverkan.

Flens gamla vattentorn låg i anslutning till Thuleparken intill Flens hembygdsgård. Vattentornet stod färdigt 1950 efter ritningar av ingenjörsfirman VIAK utförda 1947-1948. Efter att betongen i konstruktionen dömts ut ville kommunen riva tornet, som stått oanvänt en längre tid. Museet motsatte sig rivning med hänsyn till det kulturhistoriska värdet och påtalade att en ordentlig undersökning borde göras för att bedöma skicket på tornet. Idéer fanns om att bygga om tornet till ett museum över Flenfotografen Hans Gedda men dessa övergavs. I slutet av oktober 2015 revs tornet.

I sitt yttrande skrev museet bland annat:
"Det gamla vattentornet i Flen har ett särpräglat utseende där den mönstermurade behållaren är dess främsta kännetecken. Sicksackmönstret som för tankarna till ett ormskinn står i kontrast till den annars strama funktionalistiska utformningen. Moderna vattentorn med kvadratisk planform är ovanliga. Endast ett fåtal finns i södra Sverige men inget som liknar Flens gamla vattentorn till utformningen. På grund av konstruktionsmässiga fördelar övergick man under mitten av 1900-talet mer och mer till torn med i plan runda behållare. Dessa kunde utföras med spännarmerad betong vilket var svårare i en kvadratisk behållare. Flens gamla vattentorn är därför mycket intressant ur teknikhistorisk såväl som arkitekturhistorisk synpunkt."

Objekttyp

Titel

SLM D2015-1177 - Gamla vattentornet i Flen

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2015-1177

Tillkomsttid start

2015-06-04

Bild byline

Foto: David Hansson/Sörmlands museum

Motiv

Gamla vattentornet Orresta 2:152 Thulegatan Flen Flen Villåttinge Flen Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2015-1177 - Gamla vattentornet i Flen,” Sörmlands museum, hämtad 31 oktober 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/440802.