SLM 13982-8 - Medaljunderlag, kopparmatris avsedd för galvanoplastisk reproduktion

Titel

SLM 13982-8 - Medaljunderlag, kopparmatris avsedd för galvanoplastisk reproduktion

Anmärkning

Medaljunderlag, kopparmatris avsedd för galvanoplastisk reproduktion av minnesmedalj av silver. Fram- och baksida. De är tillverkade av koppar och har ett längre skaft. Baksidan är blyinfattad.

Underlag till svensk medalj.
Åtsida: C.CAR: GVST: WRANGEL. R.S. ARCHISTRATEG.
Frånsida: DONEC ERVNT HOMINES. Ryktet (en bevingad kvinna) flygande, blåser i en basun, varur den anförda inskriften synes komma coh fäller en lagerkrans över en nedanför liggande samling av vapen (svärd, spjut, harnesk, kask, sköld) I avskärningen årtalet 1666.

Medalj, se SLM34869.

Ett antal medaljunderlag finns omnämnda i ett brev till Kungliga Myntkabinettet i Stockholm 13 december 1962 från Carl Gustaf Blomberg där han frågar om de kan vara av värde för Myntkabinettet. Där beklagar han att ursprunget är okänt. I brev från Ulla Westermark den 15 februari 1963 meddelas att mynt och medaljer skickats åter, samt ett tack för gåvan som överlämnats till konserveringsavdelningen. Det är oklart om de senare skickats tillbaka, eller om det rör sig om ytterligare underlag.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13982-8

Förvärvsdatum

Okänt

Sakord

Matris

Specialbenämning

Minnesmedalj

Material

Metall: Koppar Metall: Bly

Källhänvisning

“SLM 13982-8 - Medaljunderlag, kopparmatris avsedd för galvanoplastisk reproduktion,” Sörmlands museum, hämtad 26 januari 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/443241.