SLM 51750 - Djäknekappa, slängkappa av bastfiber, från läroverket i Strängnäs

Titel

SLM 51750 - Djäknekappa, slängkappa av bastfiber, från läroverket i Strängnäs

Anmärkning

Slängkappa utan ärm av bastfiber. Hopsydd av tre stycken och rynkad mot halslinning. Bred nedvikt krage. Hälla i halsen med kraftig hake och hyska. Lappad framtill med tyg av linne och ylle.

Kappan kommer från Strängnäs Högre Allmänna Läroverk, numera kallat Thomasgymnasiet, grundat 1626. Sveriges andra gymnasium som ursprungligen höll till i Roggeborgen vid domkyrkan. Gymnasisterna bar djäknekappa från grundandet fram till mitten av 1800-talet som en uniform.

På Nordiska museet finns en djäknekappa från Strängnäs (NM.0085193), inskriven som gåva från Charlotte Fehr 1898. Hon var dotter till biskopen i Strängnäs stift Thore Strömberg och gift med lektor Isak Fehr på läroverket. Det är troligt att hon (eller maken) även står bakom gåvan som ursprungligen gick till Strängnäs museum och överfördes till Sörmlands museum 2017. Även andra föremål kommer från henne.

I ”Folklivet i Åkers och Rekarne härader” av Gustaf Ericsson, del 2. "Livet i helg och söcken" berättar Gustaf Ericsson om djäknarna i Strängnäs. På sidan 121 noterar han om hur djäknarna i Strängnäs förlustar sig med att "viga in föret" när den första snön fallit till marken. Hur de klädde ut sig och hur våldsamt det kunde gå till: "Ingen landsbo vågade kvarstadna och träffa dem. De voro under dylika tillställningar upprymda, och mer och mindre berusade, och till följe däraf lättretliga. Det var just icke någon leksak att komma i kollision med dem, ty större delen eller åtminstone i de högre klasserna, voro fullvuxna karlar, och många af kittsligt sinnelag. Detta var en nationallek så att säga och upphörde eller blef förbjuden på 1840-talet.

Alla deras öfriga upptåg af vexlande art skulle med beskrifning kunna fylla en hel bok, och vara af intresse för eftervärlden. Djeknarna nyttjade grå kappor af simpelt ylletyg, och ofta så trasiga så den ena trasan kunde slå den andra ofärdig, som man säger. Dessa kappor afskaffades äfven vid denna tiden. Man sade om en djekne som nödgades upphöra med att studera: att kappan fallit i gali´ färgkittil"./Gustaf EricssonMuseikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

51750

Samtidigt förvärvat

Strängnäs museum 2016

Historik

Sverige

Förvärvsdatum

2017

Sakord

Kappa

Specialbenämning

Djäknekappa

Material

Textil

Källhänvisning

“SLM 51750 - Djäknekappa, slängkappa av bastfiber, från läroverket i Strängnäs,” Sörmlands museum, hämtad 26 januari 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/443254.