SLM 59408 - Skulptur av terrakotta, stilistiskt utformad med symboler, okänd keramiker

Objekttyp

Titel

SLM 59408 - Skulptur av terrakotta, stilistiskt utformad med symboler, okänd keramiker

Anmärkning

Skulptur av terrkotta, oglaserad. Stilistiskt utformat huvud med symboler. Håret består av dokument, delar av skrivmaskinstangenter bildar ansikte, en hand håller en biskopskräkla och nertill syns en kyrka i relief. På tangenterna finns bokstäver som bildar meningar, "Den svenska kyrkans främste intrigör" samt "Pa-ter ex machina". Höjd 58 cm, bredd 36 cm, djup 22,5 cm. Skulpturen är osignerad.

Skulpturen återfanns oregistrerad i Strängnäs museums samlingar, inga noteringar medföljde. Men symbolerna pekar mot att det rör sig om en skulptur med historisk bakgrund, oklart när och varför den tillverkats.

År 1952 hölls biskopsval i Strängnäs. Ett val som innehöll oegentligheter som ledde till skandaler och åtal. I centrum stod teologen Dick Helander, som utnämndes till biskop samma år. I samband med valet upptäcktes att någon person skickat ut en stor mängd anonyma brev till prästerna i stiftet där Helander förordades. Det ledde till flera åtal. Helander utpekades, åtalades och dömdes för ärekränkning. Han avsattes 1953. Dick Helander nekade, förde målet vidare till både Svea Hovrätt och Högsta Domstolen, utan resultat. Han skrev även flera böcker om det inträffade där han förnekade sin inblandning.

Ett av ärendena gällde professorn och teologen Hjalmar Lindroth som har kallats "kyrkans främste intrigör", (jämför texten på skulpturen) och drevs av teologen Eric Segelberg som kom att kallas "Stiftets gossen Ruda". Uppenbarligen har verket utförts med denna händelse, välkänd och mycket omtalad under 1900-talet. Det är inte klart med vilket syfte skulpturen tillverkats.

För övrigt är Eric Segelberg även omnämnd i en av Sörmlands museums samlingar. Han var son till länsveterinären Torsten Segelberg, se samling SLM 17067.

Skulpturen överfördes till Sörmlands museum 2017.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

59408

Samtidigt förvärvat

Strängnäs museum 2016

Historik

Strängnäs Strängnäs Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2017

Konstnär

Okänd

Material

Keramik: Terrakotta

Sakord

Skulptur

Källhänvisning

“SLM 59408 - Skulptur av terrakotta, stilistiskt utformad med symboler, okänd keramiker,” Sörmlands museum, hämtad 8 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/448696.