SLM 38890 - Solbackakavaj

Titel

SLM 38890 - Solbackakavaj

Anmärkning

En skolkavaj från Solbacka läroverk, 1966. Kavajen har tillhört Jerker Olsson-Runnqvist från Västerås. På kavajen sitter ett tygmärke med Solbackas emblem föreställande Karlavagnen mot en blå himmel och två korslagda tallkvistar inunder.

Lennart Jarnhammar berättar att alla pojkar i början av terminen 1966 skulle infinna sig i dagrummet på elevhemmet Västerbro på Solbacka, där en skräddare från Gnesta tog emot dem och provade ut kavajerna för att alla skulle få rätt storlek. Med kavajen ingick även ett skolmärke i tyg som husmödrarna för varje elevhem fick i uppdrag att sy fast på kavajen. Skolkavajerna användes alltid på söndagsmiddagarna och elevrådets representanter såg till att skolkavajerna var korrekta. Kavajen bars ihop med vit skjorta, mörkblå slips, grå byxor, mörka strumpor och välputsade svarta skor. Denna klädkod gällde även på hemresor och på kultur- och teaterresor då skolans elever var medbjudna.
Skolmärket ritades redan under 1910-talet, med stjärntecknet Karlavagnen mot blå himmel och korslagda tallkvistar. Runt skolmärket fanns också en ring som representerade i vilken del av skolan eleven gick.
Skolmärke utan gul tygring = realskolan.
Skolmärke med gul tygring = gymnasiet.
Skolmärke med gul tygring och gul metallring = medlem i elevrådet och gymnasiet.
Skolmärke med gul tygring och två gula metallringar = rektor och lärare.
(Berättat av Lennart Jarnhammar, 9 oktober 2019)

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

38890

Tillkomsttid start

1966

Tillkomsttid slut

1966

Sakord

Kavaj

Specialbenämning

Skolkavaj

Material

Textil

Källhänvisning

“SLM 38890 - Solbackakavaj,” Sörmlands museum, hämtad 30 november 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/450997.