SLM 38798 - Flygande eld

Objekttyp

Titel

SLM 38798 - Flygande eld

Anmärkning

43 stycken konstverk skapade mellan 1940-1970-talet. Olika konstnärer, ett fåtal har koppling till Sörmland. Kommer från tobaks- och ramaffären Karreskogs i Katrineholm.

Givaren Lena Zetterlund berättar:

Min mans föräldrar är från Katrineholm, båda är döda nu. Min svärmors föräldrar hade en tobaks- och ramaffär i Katrineholm, ”Karreskogs”. Vad vi hört så byttes ibland cigarrer mot tavlor!"

Några tavlor har hälsningar skrivna på baksidan.

SLM 38795: beskrivningar av Grafiska sällskapet

* Lennart Glemme: "Antik- och varumagasinet". Linjeetsning (SLM 38795)
Etsningens motiv är hämtat från nordvästra Småland. Den tillhör en svit av grafiska blad som skildrar natur och bebyggelse från en trakt som snart försvinner.

* Gunnar Söderström: "Flygande eld", akvatint och flatbildning. (SLM 38798)
Bladets motiv är en flygande fågel vars flyktrörelser är sedda i ett antal ögonblicksbilder - "filmremsor"- som är sammansatta till en helhet och den röda färgen i mellanrummen kan ses som eldflammor.

* Kersti Söderström: "Förort klockan 17". Linjeetsning (SLM 38773)
Eftermiddagen är snart slut. Skymningen har börjat och i alla hus lyser lampor i köksfönstren. En lukt av matos sprider sig och betongtrapporna genljuder av steg. Trötta arbetande kvinnor släpar hem kassar med mat och kinkande småbarn. - Mannen som varit borta hela dagen återvänder med kvällstidningen i fickan och i lekparken tar tonåringarna över efter barnen.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

38798

Samtidigt förvärvat

Samling: Karreskogs ram- och tobaksaffär

Förvärvsdatum

2019-04-01

Konstnär

Gunnar Söderström

Verkets titel

flygande eld

Källhänvisning

“SLM 38798 - Flygande eld ,” Sörmlands museum, hämtad 6 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/451039.