SLM 59488 1-15 - Kuvert och ett brev från konstnären Bodil Güntzel (1903-1998)

Titel

SLM 59488 1-15 - Kuvert och ett brev från konstnären Bodil Güntzel (1903-1998)

Anmärkning

Fjorton adresserade och frankerade tomma kuvert samt ett brev som är skrivet av konstnären Bodil Güntzel (1903-1998) till sin far när hon var 16 år.

Fyra av dessa är adresserade till hennes mor Emma född Hillerup, bland annat med hennes adress Grynbogatan 7 A i Malmö dit hon flyttade med sin dotter Bodil efter skilsmässan med fadern C.F. Güntzel 1909.

Två av kuverten är ställda till fadern, ett av dem till Snöstorp, Kistinge, Trönninge där familjen bodde före skilsmässan.
Det andra ställt till "Göingegården", Nedre Mölla i Lindbergs socken vid Varberg, dit "godsägare" C.F. Güntzel flyttade 1916/1917 med sin nya hustru.
Det enda bevarade brevet är en del av kuvertet, och visar att Bodil hade kontakt med sin far även efter skilsmässan. Det är skrivet från Andersfält, i Eldsberga socken vid Halmstad, där Bodil och modern Emma delvis vistades hos Emmas föräldrar som ägde gården 1870-1920.
Text se nedan.

Nio kuvert är adresserade till Bodil, alla utom ett till Strängnäs, ett enda har adress i Stockholm och är daterat 1935.

Bodils brev till fadern 1919:
"Andersfält 28/6 1919
Käre lille Pappa!
Har jag berättat för Pappsen att Birgit och Hildegard voro nere hos oss i Malmö? Det tror jag inte. I alla händelser hade vi väldigt roligt. Vi voro mycket på biograferna, det tröttnade Birgit aldrig på. Var enda dag voro vi i parken och hörde på musiken. Att bada hörde också till det dagliga programmet. Den 16 var det konsert i Kungsparken.
Den 14 var det studentkonsert i Petri kyrka. Jag tror att jag aldrig i hela mitt liv hört något så vackert.
I tisdags regnade det här men Hildegard och jag körde i alla fall och badade tillsammans med några flickor Larsson. Vi voro våta som tuppar då vi kommo hem. Det var väldigt lustigt. Nästa dag voro Hildegard och jag ensamma körande där nere. Vi hade både badat och solat oss och klätt på oss förstås och krupit upp i vårt ekipage då en ordentlig regnskur kom. Nu hade vi emellertid regnkappor och fotsack på så att vi blevo inte fullt så blöta som förra gången.
På torsdagen gingo vi och badade och jag hade mina stora stövlar på mig för att det var så lerigt på vägarna. Men fy, vad jag fick skoskav. Jag har ont av det ännu men det går väl över med tiden får vi hoppas.
Många många hälsningar till Pappsen från hans flicka.
Mamma ville gärna ha sina pengar så att hon kan betala hyran.
Snälla papp skicka lite gott till mig".

Ett oregistrerat arkivmaterial återfanns i Strängnäs museums samlingar märkt "Güntzel". Det består av sju skissblock, en teckning, fyra grafiska blad och 46 foton. För vidare frågor rörande detta arkivmaterial kontaktas Sörmlands museum.
Från Strängnäs museums samlingar kommer ytterligare ett hundratal registrerade målningar, teckningar och skisser från konstnären. Materialet överfördes till Sörmlands museum 2017.

Om Bodil Güntzel, hennes liv, konstnärskap och hennes psykiska ohälsa, se artikel i Sörmlandsbygden 2017 sidan 137: ”Bodil Güntzel – ett av många levnadsöden på Sundby sjukhus” av Katja Sinn, tidigare antikvarie på Multeum, Strängnäs.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

59488

Samtidigt förvärvat

Strängnäs museum 2016

Historik

Strängnäs Strängnäs Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2017

Sakord

Brev

Specialbenämning

Ett brev och fjorton adresserade kuvert

Material

Papper

Källhänvisning

“SLM 59488 1-15 - Kuvert och ett brev från konstnären Bodil Güntzel (1903-1998),” Sörmlands museum, hämtad 25 februari 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/452941.

Personrelationer