SLM D2021-0073 - Prismanhuset i Oxelösund

D2021-0073.JPG
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Prismanhusets sydvästra fasad mot Torggatan. Det utskjutande taket på denna sida är senare tillkommet. Notera den ena av de två inkörsportarna till vänster i bild. I bakgrunden syns f.d. Epa-varuhusets tillbyggnad från 1968.

Byggnaderna kring Järntorget är ett resultat av den stora omdaningen av Oxelösund som följde på utbyggnaden av stålverket i början av 1960-talet. Den stora förväntade inflyttningen av människor skulle ställa krav på ett modernt affärscentrum av ett annat slag än det som vid tiden fanns i Oxelösund. På mindre än tio år genomgick stadskärnan en radikal förnyelse. I stort sett all äldre bebyggelse i centrum revs, varav en del hörde till den äldsta bebyggelsen i samhället. Samtidig skapades också ett nytt salutorg som ersatte det tidigare som idag är Järnvägsparken. Till julhandeln 1962 stod Epa-varuhuset i rött tegel klart som skulle utgöra den östra fasaden av det nya torget. Mindre än ett år senare uppfördes Domus-varuhuset i norr som idag innehåller bibliotek, kommuncenter och Ica. I slutet av decenniet uppfördes Prismanhuset som stod klart 1970. Byggnaden var tänkt att rymma de övriga affärsverksamheter som funnits i centrumområdet sedan tidigare. För att göra plats för byggnaden revs ett antal äldre byggnader: Roburhuset och Lilla Roburhuset (uppförda 1938) som fått namn efter sin byggmästare från Stockholm, Missionshuset (uppfört 1886), Taléns järnhandel (uppfört 1901) samt RT:s livs som var en charkuteributik vid Föreningsgatan.

Bilden är tagen i samband med ett yttrande rörande rivningslov för byggnaden. Tanken är att ett nytt bostads- och affärshus ska uppföras på platsen.

Objekttyp

Titel

SLM D2021-0073 - Prismanhuset i Oxelösund

Anmärkning

Bilden är tagen i samband med en yttrande rörande rivningslov för byggnaden.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2021-0073

Tillkomsttid start

2021-01-30

Bild byline

Foto: David Hansson/Sörmlands museum

Motiv

Prisman 6 Järnvägstorget 1 Prisman Oxelösund S:t Nicolai Jönåker Oxelösund Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2021-0073 - Prismanhuset i Oxelösund,” Sörmlands museum, hämtad 22 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/453135.