SLM D2018-0083 - Östra flygeln Hälleforsnäs bruk

D2018-0083.JPG
Foto: Kjell Taawo/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Baksidans entréutbyggnad. Takfotsinbrädningen nedsmutsad/algpåväxt.

Objekttyp

Titel

SLM D2018-0083 - Östra flygeln Hälleforsnäs bruk

Anmärkning

Fotot är taget i samband med byggnadsvårdsrådgivning med anledning av skador på byggnaden inför ansökan om byggnadsvårdsbidrag från länsstyrelsen. Rapport med diarienr: KN-SLM18-0023

Byggnaden ligger öster om bruksherrgården vid Hälleforsnäs bruk. Den är uppförd efter 1782, då den saknas på den detaljerade karta som uppfördes över bruket detta år.

Tegeltaket har haft läckage på baksidan, direkt väster om takkupan. Tegelpannorna har här plockats ned och provisorisk täckning med presenning har utförts. I övrigt är tegeltaket i gott skick med endast enstaka pannor som behöver justeras. Underlagstaket har rötskador vid läckaget men takkonstruktionen i övrigt verkar frisk, åtminstone vad som kan ses från vinden.

Putsfasaderna är i generellt gott skick med endast mindre skador vid hörnen på baksidans utbyggnad, framsidans takkupa, skorstenarna och framförallt vid takfotslistverket i anslutning till takskadan. Takfotsinklädnaden på baksidans entréutbyggnad är kraftigt nedsmutsad.

De flesta fönster är i gott skick. Större underhållsbehov finns för vindsfönstren på gavlarna och bågarna i framsidans takkupa. Här saknas en del kitt och framförallt de runda fönstren har en del rötskador som behöver trälagas.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2018-0083

Tillkomsttid start

2017-11-08

Bild byline

Foto: Kjell Taawo/Sörmlands museum

Motiv

Östra flygeln Hälleforsnäs bruk 1:100 Mellösa Flen Södermanland

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2018-0083 - Östra flygeln Hälleforsnäs bruk,” Sörmlands museum, hämtad 26 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/455149.