SLM 33493 1-16 – Köksgeråd, basuppsättning för asylsökande flyktingar

Bild som illustrerar objekt c24-319501

Beskrivning: Vit plastbalja (:1) innehållande , 3-liters kastrull(:2-3), vit plastskärbräda (:4), kökskniv (:5), porslinstallrikar(:6-7), en flat och en djup, visp (:8), stekspade i plast (:9), uppläggningssked i plast (:10), en uppsättning basbestick (:11-14), konservöppnare (:15), potatisskalare (:16), glas och mugg av vitt porslin (:18), gjutjärnsstekpanna (:19).

Asylsökande som anländer till Flen får denna basuppsättning husgeråd i samband med inskrivningen. Samtidigt upplyses de om att det är ett lån och att uppsättningen skall lämnas tillbaka. Familjer får en något utvidgad utrustning. Liknande basutrustningar lämnas ut till asylsökande även i andra delar av Sverige.

Ur Sörmlands museums hemsida om projektet och husgeråden 2007-09-25:
Basutrustning till asylsökande.
Till Flen kommer några av de människor som söker asyl i Sverige. Orten har en lång historia av flyktingmottagande och boende på förläggning har efter hand ersatts med boenden i det kommunala bostadsbeståndet.
Mottagandet av asylsökande är i hög grad standardiserat. Personerna som anländer möts vid tågstationen och körs därefter ut till sina blivande lägenheter, lägenheter där det vanligtvis bor två personer per rum.
Det första mötet kan ibland vara kaotiskt. När tåget anländer skall de nyanlända urskiljas ur mängden avstigande, engelska och teckenspråk varvas med andra mer eller mindre innovativa kommunikationsknep. Väl i lägenheten sätter sig Migrationsverkets boendehandläggare ner med de nyanlända. Kanske hälsar de på andra av de som bor i lägenheten. Förhoppningsvis talar de samma språk.
Boendehandläggaren lämnar över nycklar och en vit plastbalja med köksgeråd, ett 'startkit', och förklarar därefter att baljan är ett lån att bruka under asyltiden. Papper skrivs under och grundinformation ges, därefter befinner sig personen på den nya orten, i den nya lägenheten med nya människor omkring. På köksbänken står en vit plastbalja.

Köksgerådsbaljan
Att dela ut en basköksutrustning i form av en platsbalja är, enligt Migrationsverkets boendesamordnare i Flen, något man gör i stort sett hela landet. För att personerna ska klara sitt dagliga liv under asyltiden krävs det att var och en har möjligheter att laga mat och äta där man bor. Vad baljan i sig ska användas till är däremot osäkert, vissa använder den till degbunke, andra till förvaring, säger hon.
Förutom glas, mugg, tallrik och bestick innehåller baljan en skärbräda, kniv, kastrull, visp, stekpanna och potatisskalare. Det sistnämnda föremålet står dock många frågande till. Potatis- och rotfrukter tillhör ju knappast baskosten i jorden alla hörn och definitivt inte skalade knölar.

Materiella konstruktioner av Svenskhet
Det materiella kan ses som uttryck för behov, det praktiska och rationella. Men föremål kan även analyseras som uttryck för sätt på vilka människor konstruerar tillexempel Svenskhet eller Annorlundaskap. I ett sådant perspektiv blir materiella föremål lika mycket värda som intervjuer eller observationer av människor.
Föremål säger något om sin samtid och de existerar aldrig oberoende av sina sammanhang, de människor som skapat och använt sig av föremålet. Föremålen är i allra högsta grad betydelsebärande och därför viktiga att studera i sig.

Objektnummer: 33493

Tillkomstperiod: 2000 talet

Specialbenämning: Migrationsverkets basutrustning

Material: Metall, Plast, Keramik: Porslin

Utställd/publicerad: 2014-08-25 - 2014-10-13 Vandringsutställning: Berättelser om flykt
2014-11-08 Utställning: Arkivens - Dag Å-huset
2015-02-03 - 2015 Vandringsutställning: Berättelser om flykt

Personrelation

Förmedlare: Susanne Gustafsson

Givare: Migrationsverket, Flen

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 33493 1-16 – Köksgeråd, basuppsättning för asylsökande flyktingar", Sörmlands museums samlingar, hämtad 20 maj 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-319501/