SLM 50100 – Del av en trapetsformad syllstock av gran eller furu från “Kråkslottet” i Strängnäs.

Bild som illustrerar objekt c24-429352

Beskrivning: På Kungsberget i Strängnäs låg förr ett stort timrat hus med tre skorstenar. Det kallades Kråkslottet och var studentbostad för många generationer skolpojkar eller djäknar som studerade vid Strängnäs gymnasium. Det låg vid dåvarande Klostergatans sydöstra del nära Kungsberget, där dagens Klostergatan och Vasagatan möts. Huset var huvudbyggnad i den norra delen av tomt nummer 65 på Strängnäs stadskarta från 1785. Tomten sträckte sig från Klostergatan ner till stranden nära ångbåtsbryggan. Dagens Vasagatan har fått sitt namn från en tradition som säger att Gustav Vasa bott i huset då han som liten gick i skola i Strängnäs.

Vid rivningen av kråkslottet 1871 tillvaratogs denna trästock, en dörr (SLM 50224) och en golvplanka av ingenjör Appelberg, som hade med husets rivning och uppförandet av den nya skolan att göra. De förvarades först av Södermanlands fornminnesförening. Senare vid Strängnäs museum. Från år 2017 ingår dörren och trästocken i Sörmlands museums samlingar. Golvplankan är inte återfunnen.

Stocken är del av en trapetsformad syllstock av gran eller furu, 48 cm hög och största bredd 35 cm. Den har legat som understa stocken i en av husets väggar. I tvärsnitt smalare upptill och bredare nertill. En sida helt slät omålad och den andra med spår av grå och vit färg. Svagt rundad över- och undersida.

Husets interiör finns beskriven i en reseberättelse av engelsmannen Horace Marryat från 1860. Han skriver att det är en liten solid och gedigen byggnad av grovt tillyxat timmer. En överbyggd brant trapp på husets gårdssida leder upp till en liten förstuga med bänkar runt väggarna. Därifrån leder en dörr vidare till en kammare som får sitt ljus från ett långsmalt fönster. Bjälkarna i taket är krokiga och fallfärdiga och kring dörren och fönstret finns enkla sniderier.

Byggnaden är beskriven ytterligare en gång 1860, då ägarinnan Anna S. Sundqvist lät brandförsäkra sitt hus. Det beskrivs som ett envånings timmerhus med måtten 13,5x7,5 meter, delvis brädfodrat, med tegeltak, tre skorstenar och inredd vind. Den nedre våningen hade tre rum, ett större kallrum, kök och två kontor medan vinden hade tre rum och två kontor. Ingången till husets nedre våning fanns på gårdssidan där man gick in via en överbyggd brant trappa och en förstuga. Under bottenvåningen fanns en källare med murade väggar och bjälkar i taket.

I en notis i Strängnäs Tidning 8 april 1871 kallas huset Strängnäs äldsta träbyggnad. Att huset verkligen är gammalt kan anas med ledning av en blyertsteckning från mitten av 1600-talet av Erik Dahlberg, där han nedtill på ett blad med en avbildning av Strängnäs stad även skissat ett hus av samma typ som Kråkslottet med den yttre trappan.

Huset fotograferades vid rivningen strax innan den stora stadsbranden vårvintern 1871, (SLM SEM_B53-6R). Det är även avbildat på en akvarell av konstnären Fredrik Scholander 1842 (SLM M023575) där man ser huset och två djäknar i sina karakteristiska kappor (SLM 51750) vid trappan. På en blyertsteckning av Nils Månsson Mandelgren från 1866 syns husets norra sida mot klostergatan med timring, bjälkar och tvärväggar. Grunden till huset blev aldrig avriven utan ligger fortfarande kvar under utfyllnadsgruset i backen där Klostergatan och Vasagatan möts.

Objektnummer: 50100

Historik - Byggnadsnamn: Kråkslottet

Historik - Ort: Strängnäs

Historik - Kommun: Strängnäs

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 2017

Sakord: Stock

Material: Trä

Bredd (mm): 800

Höjd (mm): 480

Djup (mm): 350

Personrelation

Givare: Strängnäs museum, Strängnäs

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 50100 – Del av en trapetsformad syllstock av gran eller furu från “Kråkslottet” i Strängnäs.", Sörmlands museums samlingar, hämtad 22 maj 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-429352/