SLM 38095 1-2 – Maritas kaale romska sammetskjol

Bild som illustrerar objekt c24-430138

Beskrivning: Kaale romsk sammetskjol köptes in till museet 2018 efter intervju med Marita Lindgren (f. 1996). Kjolen är av likadan modell och har samma mått som en kjol Marita själv köpte under hösten 2017. Av respekt för de kaale romska renlighetsreglerna kunde Marita inte skänka den kjol hon burit. Kaale romer brukar i Sverige även kallas sverigefinska romer, en nationell minoritet.

Den svarta kaale romska sammetskjolen är konstruerad och bärs på ett liknande sätt som man bar modedräkt på 1600-talet.

Linningen är stadig och gjord av polyester med omlottknäppning. Tyget är kraftigt rynkad och handsytt mot linningen. Med jämna mellanrum har utvik gjorts så att den fastsydda strassen löper som ett rakt band runt kjolens överkant med hjälp av tränsstygn. Strassen är fastsytt med sicksacksöm. Efter strassbandet följer ett rakt stycke svart sammetstyg på 7,5 m i omkrets. Sammetstyget är fastsytt med fodret.

Till kjolen köptes även en svart valk in som brukar knytas runt midjan för att hjälpa till att bära upp kjolen.

Kjolen syddes upp i Finland av Joonas Harilo efter beställning på hemsida av modellen "6rivi hame" (6 rader av strasspärlor). Modellen är av ett enklare slag och kjolen köpte Marita för att kunna ha till vardags.

Marita var 19 år när hon tog på sig sin första kjol julen 2015. Hon beskrev under intervjun hur kjolen var den sista biten för att hon skulle känna sig komplett och att den får henne att känna sig som en prinsessa. Även om äldre romska kvinnor hade uttryckt sin oro för att Marita inte skulle få jobb om hon satte på sig kjolen tog hon valet att bära den kaale romska dräkten. Marita ville bevisa för omgivningen att det visst gick att få jobb: ”Det handlar inte om vad jag kan, det rör ingenting om min utbildning, ingenting. Jag är kapabel till allting även om jag har den här klädseln”. Marita fick jobb i en butik och är stolt över att kunna visa upp sitt kaale romska ursprung även om hon upplever att människor ibland stirrar väldigt mycket.

Kjolen köptes in i samband med dokumentation om Finska romer i Eskilstuna inom museets projektet Berättande samlingar 2017 inför öppningen av Sörmland museums nya hus.

En intervju gjordes med Marita 2017-06-14 (INTERVJU-046-8)

Kort bakgrund om den kaale romska kjolen:

Istället för att följa med i majoritetsamhällets mode har kaale romer tvärtom under 1900-talet vidareutvecklat sin egen dräktkod.
Kaale romer följer mer eller mindre strikt olika rituella renlighetsregler. Förenklat kan utvecklingen av sammetskjolen förklaras som en följd av renlighetsreglerna kopplade till kvinnlig fertilitet. Genom att bära kjolen undviker kvinnan att göra objekt, platser eller personer orena och kjolen bärs av respekt för varandra och för sig själv.

Det kan nämnas att männens kläder, mörka byxor med pressveck också har uppkommit utifrån uppdelningen mellan över- och underkropp men att dessa inte är lika strikta.

(Referens:”Faith and Revivalism in a Nordic Romani community” av David Thurfjell, utgiven 2013).

Objektnummer: 38095

Samtidigt förvärvat: Berättande samlingar: Finska romer i Eskilstuna

Tillkomstperiod: 2018

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Förvärvsdatum: 2018-01-11

Sakord: Kjol

Specialbenämning: Kaale romsk kjol

Material: Textil: Bomull, Textil: Konstfiber

Längd (mm): 1100

Diameter (mm): 500

Teknik: Sytt, Pärlbroderat

Tillverkning - Land: Finland

Tillverkning - Kommun: Helsingfors

Personrelation

Omnämnd: Marita Lindgren, Torshälla

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 38095 1-2 – Maritas kaale romska sammetskjol", Sörmlands museums samlingar, hämtad 26 maj 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-430138/