SLM FILM-094 – Kryssning på Volga 1968

Bild som illustrerar objekt c24-446242
1 / 1
Bild som illustrerar objekt c24-446242
Licens: Creative Commons - Erkännande-Icke kommersiell-Dela lika

Semesterfilm från kryssning på Volga 1968 vid resa till Sovjet.

Majbritt och Sven-Erik Eriksson deltog på en kryssning på Volga, Sovjet sommaren 1968 med ABF (arbetarnas bildningsförbund). De reste mellan Kazan-Rostov och på hemfärden flög de först till Moskva innan de åkte hem till Sverige.

De anmälde sig så sent så det blev första klass. 15-16 dagar tog det. Det var mycket musik.

Filmen börjar som vanligt med att Majbirtt packar in bagaget i bilen. De har picknik vid vägkanten. Vi ser folkliv och bilder på CCCPs propaganda skyltar. Bilder från båten, strandliv, besök vis monument, pojkar som marscherar med gevär, bombande hus, nybyggen och byggarbetare. Fest i badkläder och utklädander och lekar från båten. Utdelning av mat och bröd på en gata. Avslutas med bilder hemifrån Sverige när Majbritt bär med sig väskorna tillbaka till fritidshuset i Stålboga och plockar upp alla resebroschyrer och suvenirer.

Total längd 16 min 55 s

Utdrag ur bakgrund från Majbritt, oktober 2017:
"ABF i Eskilstuna hade under 1960-talet kulturellt utbyte med många olika "delstater" inom Sovjet (Ukraina, Kazakstan, Georgien med flera) och genomförde varje studiesäsong så kallad avslutning på Stålforsskolan i Eskilstuna som hade en mycket fin konsertsal.

På konserten våren 1968 gjorde reseföretaget Intourist reklam med broschyrer för Volgakryssningen och den lockade oss till att följa med. Vi hade dock trott att det enbart skulle vara svenskar med. Men förutom oss elva svenskar var det tre ungdomar från Australien och fem finländare, ganska många Östtyskar och någon från Västtyskland, tillsammans med ryssar förstås, bland annat en kvinnlig operaartist.

[…]

Vi fick göra en del studiebesök på daghem, byggföretag som tillverkade elementhus (i svenska gruppen var det med män kunniga inom byggnadsbranschen), och ett proletärläger med barn 8-12 år besöktes. Vi fick gå i land och examinera i floran. Vi fick tävla i sång. Eftersom Chrustov var i Sverige på Haga det året, sjöng vi svenskar "Fjäril vinga syns på Haga" där min man spelade munspel. En av kvinnorna spelade piano, och så vann vår grupp och bjöds på äkta kaviar, blini, smetana och givetvis vodka.

I Stalingrad fick vi göra uppehåll och vandra upp till den stora stora statyn Moder Ryssland-minnet från andra världskriget.

Det var en mycket givande och lärorik resa under 16 dagar. Men smärtsamt senare vid hemkomsten då Sovjet gick in i Prag med tanks under den så kallade Pragvåren.

[…]

Majbritts kommentarer till filmerna finns i sin helhet i arkivet.

Intourist var den statliga resebyrån i Sovjetunionen som grundades av Josef Stalin. Intourist var ansvarigt för den stora majoriteten av utlänningars tillträde till och resa inom Sovjetunionen.

Filmen finns digitaliserad från smalfilm.

SLM

FILM-094

Samling: Fostersonen som blev taxichaufför i Ålberga 1921

1965

Berzeliigatan 1 C

Eskilstuna

Eskilstuna

Södermanland

Sverige

2018-03-09

16 min 55 s

Färg

Sovjetunionen

Innehållstyp: Film


Källhänvisning

qrtag"SLM FILM-094 – Kryssning på Volga 1968", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 januari 2022
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-446242/