Släkten von Rosen på Rockelstad slott179 träffar

  • Sorterat efter: Senast ändrad   

undefined

Flera samlingar inkomna under olika tider har det gemensamma att de kommer från medlemmar av den grevliga släkten von Rosen. Det rör sig främst om kläder, föremål och foton från Rockelstad (Eric och Mary von Rosen), och verk från konstnären Reinhold von Rosen (från andra givare, se nedan).

Eric von Rosen (1879-1948) och hans hustru Mary (1886-1967) bodde på Rockelstad. Efter Mary von Rosens död skänkte sonen Björn von Rosen med hustru Brita delar av dödsboet till museet. Här ingår en komplett kuskutstyrsel, diverse uniformspersedlar, kostymer, lakejrockar och betjäntvästar, en skottsäker väst, klänningar och hattar mm. (Mary von Rosens syster var den Carin som gifte sig med den tyske nazisten Göring). Eric von Rosen var mycket intresserad av historia och etnografi, och var bland annat värd för Sveriges första stenåldersexperiment 1919, då deltagarna levde stenåldersliv. Foton från det experimentet finns bevarade. (Se bl a SLM15132 och M008809)

Bland annat som senare överlämnades till Sörmlands museum kan nämnas en fossil, en tand av en nu utdöd dvärgflodhäst. Det var en gåva från forskningsresanden Sven Hedin. Den berömda nyckeln, funnen i Nyköpingsån som felaktigt utpekats som gästabudsnyckeln från 1317 inköptes av Eric von Rosen och skänktes senare till museet.

Brita von Rosen (1913-2007) överlämnade 1989 ett antal kostymer och en teckning efter maken, poeten och konstnären Björn von Rosen (1905-1989). Brita har även donerat en del av en långservett från 1620-talet.

Konstnären Reinhold von Rosen (1894-1961), Björn von Rosens kusin, finns representerad med ett stort antal grafiska blad. En samling på 20 blad kom från flygflottiljen F11 när den lades ner på 1970-talet, och många verk ingår i en konstsamling från Nils Lindelöf. En oljemålning har övertagits från Landstingskonsten.
Hans von Rosen (1888-1952) var gift med författaren Linde, f. Klinckowström (1902-2000), paret bodde på Lindö. Han finns representerad på ett porträtt av Bernhard Österman. Han och brodern Fritz (1886-?) är avporträtterade som barn av Emil Österman, ett avmålat foto från 1889. Linde har bidragit med en oljemålning från 1700-talet föreställande Karl IX. Den kommer från hennes släkt.

Konstnären Georg von Rosen (1843-1923) har målat en akvarell, ett kaffehus i något arabiskt kvarter, också denna kommer från konstnären Bernard Österman. En tuschteckning, ett landskapsmotiv, härstammar från familjen Sparre på Arnö.

Läs mer om samlingen

1 av 179 på denna sida

SLM M034577 – Daniel Smedberg i stenåldersdräkt på Rockelsta år 1918

Daniel Smedberg i stenåldersdräkt, med träklubba. Daniel Smedberg var deltagare i Ernst Kleins stenåldersexperiment, och levde stenåldersliv under sommaren 1918. Sveriges första stenåldersexperiment.

Litt: Stenåldersliv av Ernst Klein; Ivar Lo Johansson, novell om experiment på Rockelstad.

2 av 179 på denna sida

SLM 8162 – Nyckel av järn, medeltid, funnen i Nyköpingsån

Stor nyckel av järn, ihåligt skaft. Ax med många utskärningar. Skaftets ögla är rund och fästet förstärkt med en ring.
Nyckeln hittad i ån utanför Nyköpingshus av en skolpojke som sålde den till patron Wall i Valhalla, som in sin tur sålt den till greve Eric von Rosen på Rockelstad. År…

3 av 179 på denna sida

SLM 29449 – Klänning

Klänning i vit linnebatist (?), broderad med plattsöm och hålsöm vid halsen, rynkat mot ett ok. Plattsömsbroderi framtill på skjortan. Längs nederkanten är skjortan kantad med påsydd knypplad spets. Runt halsen påsytt hålsöms broderi och knypplad spets. Sprund bak som knäppes med två pärlemorknappar.

Se vidare bilaga/pärm.

4 av 179 på denna sida

SLM 17058 – Släkten von Rosen på Rockelstad slott

Flera samlingar inkomna under olika tider har det gemensamma att de kommer från medlemmar av den grevliga släkten von Rosen. Det rör sig främst av kläder, föremål och foton från Rockelstad (Eric och Mary von Rosen), och verk från konstnären Reinhold von Rosen (från andra givare, se nedan).

Eric von Rosen…

6 av 179 på denna sida

SLM 29552 – Sko

Herrskor, sommar, i brunt läder. Storlek 44 Snörsko med 3 snörhål. Ovan sidan och sidorna är flätade i mönster som bildar hål. Hälkappan och övre delen av plösen är fodrade med läder. Den del av sidostyckerna snörhålen sitter i är fodrad med gult syntetmaterial. En dekorationssöm av korsstygn fäster ihop…

7 av 179 på denna sida

SLM 29543 – Skjorta

Skjorta i brun/naturvit melerad bomull. Skjortan har ok som går ner i snibb i ryggen. Skjortkrage med stånd, något långa snibbar. Isydda ärmar med sprund och enkel manschett. Denna går också upp i en snibb. Sidsömmar med förstärkning nedtill i form av ett spjäll. Ärmsöm och längsgående sömmar är fällsöm.…

8 av 179 på denna sida

SLM 29544 – Skjorta

Skjorta i beige tuskaftad bomull. Skjorta har ok med lagda veck i ryggen. Skjortkrage med något långa snibbar och stånd. Isydda ärmar av två stycken. Ärmsprund med knapp och enkel manschett. Sidsömmar med förstärkning nedtill i form av ett spjäll. Ärmsöm och längsgående sömmar är fällsöm. Skjortan knäpps mitt fram…

9 av 179 på denna sida

SLM 29546 – Slips

Slips mönsterstickad i ylle, rött, vinrött, brunt, beige och vitt. Slipsen är 40 mm bred fram och 25 mm vid halsen. Den har genomgående ränder på längden i beige och vitt. Det horisontella mönstret är i rapporter med vinrött, brunt och rött.

10 av 179 på denna sida

SLM 29545 – Slips

Slips i siden, svart och rött. Delvis fodrad med oblekt bomullstyg. På spetsens framsida ett fastsytt metallmärke: Sörmans, Stockholm. På insidan ett textilmärke i blått och vitt med ett S inskrivet i en sexuddig stjärna samt texten: Sörmans Import.

11 av 179 på denna sida

SLM 29542 – Byxa

Byxor i grått, tuskaftat ylle med slag, och tre lagda veck fram. Fickor i sidsömmarna samt två bak fickor med knapp. Sju hällor för bälte. Gylfen knäpps med 5 knappar samt överst en stor hake och hyska. En knäpptamp med två knapphål som knäpps mot höger framstycke. På denna ett…

12 av 179 på denna sida

SLM 29547, 29548 – Skoblock

SLM 29547 Skoblock, storlek 46, i obehandlad trä. Tåpartiet är helt men urgröpt på insidan. Två blå stämplar: Götablocket och A-B svenska Skolastfabriken, Järrestad i en sköld med stiliserade blommor och blad. Storleken på blocket regleras med en skruv. Vid hälen en spännanordning.
SLM 29548 Skoblock i obehandlad trä. Tåparti,…